Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Şovârvul, leacul insomniilor
Şovârvul, cunoscut în popor şi sub denumirea "poala Sfintei Marii", prezintă importante proprietăţi sedative asupra sistemului nervos central şi ale căilor respiratorii. De asemenea, acţionează cu efect în blocarea căilor respiratorii, calmarea tusei convulsive, a astmului bronşic, a bronşitelor, stărilor gripale, anginei, în fluidificarea secreţiilor bronşice. Totodată, planta combate afecţiunile aparatului digestiv (gastrite, ulcer gastric, icter, crampe stomacale, diaree, lipsa poftei de mâncare), asteniile nervoase, insomniile, migrenele, angoasele, epilepsia.
Forme de utilizare: - Infuzie din 15 grame de herba uscată şi mărunţită la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 15 minute şi se iau 3-4 linguri pe zi, înainte de mesele principale, cu efecte în durerile de stomac. - Infuzie din 40 de grame de flori şi frunze la 1 litru de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 2-3 ceaiuri fierbinţi pe zi, prin înghiţituri rare, între mese sau o ceaşcă la culcare în caz de insomnie cronică. - Cataplasme din frunze proaspete, strivite şi puse într-un săculeţ de tifon, plasat într-un vas cu vapori de apă; se aplică în dureri de reumatism, lumbago, traumatisme, dureri de cap şi de măsele, pierderea auzului.