Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Spanacul și urzica, medicamente naturale de primăvară

Spanacul și urzica, medicamente naturale de primăvară

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 16 Mai, 2022

Considerate adevărați „doctori ai primăverii”, atât spanacul, cât și urzica sunt plante care contribuie la vitaminizarea și reechilibrarea organismului și la îmbunătățirea stării de sănătate în cazul persoanelor afectate de anemie.

Conținutul biochimic al spanacului arată o mare bogăție în săruri minerale (Fe, P, Mg, Zn, Ca, K, S), vitamine (B complex, A, C, E, K, PP), flavonoide, caroten, clorofilă, proteine, lipide, luteină, spinacină, acid folic, acid oxalic. Multiplele sale proprietăţi terapeutice ajută în tratamentul avitaminozelor, anemiei, în prevenirea instalării cancerelor și în detoxifierea organismului.

Consumul spanacului s-a dovedit eficient în prevenirea bolilor cardiovasculare (infarctul miocardic, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială, arterită), fortificarea inimii și a vaselor sanguine. Reduce colesterolul din vasele de sânge și contribuie la menți­ne­rea unei presiuni arteriale normale. Prin acțiunea depurativă și pre­zența unui conținut ridicat de fibre, curăță organismul de toxine, fiind alimentul foarte eficient în curele de primăvară (se spune că spanacul mătură intestinele). În consecință, combate constipațiile cronice, grea­ța și durerile intestinale. La nivelul aparatului respirator, previne instalarea astmului bronșic, combate tusea uscată, răcelile şi infecţiile comune.

O cură de spanac ajută şi la întărirea sistemului imunitar al organismului, iar prin prezența saponinelor şi a acidului folic facilitează absorbția în organism a fierului și iodului, cu efecte contra anemiei feriprive, a anemiei la femei gravide şi bătrâni, a depresiilor şi asteniei fizice şi nervoase, a stărilor de oboseală și epuizare, convalescenţă, avitaminoze.

Datorită prezenţei vitaminei K şi a sărurilor de zinc și magneziu, spanacul ajută la mineralizarea oaselor şi întărirea sistemului osos, prevenind rahitismul la copii și osteoporoza la femei.

De asemenea, luteina și flavonoizii existenţi în compoziţia sa asigură o bună funcționare a creierului, încetinesc ritmul îmbătrânirii și a tulburărilor de memorie, celulele corpului se mențin tinere, cu capacitate de regenerare continuă, evitând astfel apariția bolilor bătrâneții (atrofia cerebrală, de­men­ța și boala Alzheimer).

Multiple efecte benefice are și urzica, o altă plantă-medicament specifică primăverii. Toate organele vegetale ale acesteia au efecte terapeutice de neegalat, fiind utilizate la prevenirea şi vindecarea unui mare număr de afecţiuni. Sunt bogate în substanţe bioactive: vitaminele (A, C, K, B, PP), clorofilă, carotenoizi, proteine şi complexul de săruri minerale (Fe, Mg, Ca, Si, K) și au proprietăţi antianemice, energizante, vitaminizante, mineralizante, hepatoprotectoare, depurative (în curăţarea sângelui de toxine), tonice, antirahitice, antihemoragice, expectorante, antitusive, antidiabetice.

O cură susţinută de urzici are acţiuni favorabile pe o paletă largă de afecţiuni: digestive, renale, pulmonare, cardiovasculare, reumatismale, dermatologice. Datorită bogăţiei în clorofilă, urzica reprezintă o materie primă foarte valoroasă în industria cosmetică. Intră în compoziţia pastelor de dinţi, a şampoanelor şi în tincturile cu efecte contra căderii părului, seboreei şi mătreţii.

În alimentaţie, datorită conţinutului ridicat în substanţe proteice, vitamine şi săruri minerale, urzicile tinere se folosesc în diferite preparate culinare (salate, supe, ciorbe, mâncăruri cu carne, piure, pilaf, chiftele cu cartofi, sucuri). O cură de urzici de cel puţin 30 de zile în fiecare primăvară poate fi mai eficientă decât orice alt tratament pentru întărirea, vitaminizarea şi mineralizarea organismului şi pentru eliminarea toxinelor acumulate în corp pe parcursul iernii, realizându-se astfel o întinerire generală a organismului.

(Din arhiva de articole de specialitate semnate de prof. univ. dr. Constantin Milică)

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   tratament