Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Speranțe pentru un vaccin anticancer
Un vaccin împotriva cancerului bazat pe tehnologia ARN mesager, cea care a dat cele mai eficiente vaccinuri împotriva COVID-19, dă noi speranțe pacienților oncologici. Este vorba despre un vaccin care nu previne, ci tratează boala deja instalată. Serul pe bază de ARN mesager le transmite celulelor din organism informații despre celulele tumorale, pentru ca sistemul imunitar să dezvolte elemente de apărare împotriva lor.
Principalul avantaj al tehnologiei ARN mesager este că vaccinul poate fi personalizat, pornind de la o mică secvență din codul ARN al antigenului tumoral al fiecărui pacient. Eficiența ar urma să fie mult mai bună, iar pacienții oncologici ar putea scăpa de tratamentele cu chimioterapie sau radioterapie, dureroase și cu efecte secundare importante.
După rezultatele încurajatoare ale primei faze a testelor clinice, studiile pentru un vaccin anticancer pe bază de ARN mesager au ajuns în faza testării pe oameni. Serul a fost administrat deja unui pacient dintr-o țară europeană.
Mai poate dura însă cel puțin un an până când se va finaliza și ultima fază de cercetare, care trebuie să verifice dacă vaccinul este sigur și eficient. ,,Speranța există și trebuie spus că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate pornind tocmai de la cercetări care se făceau deja pentru un vaccin pe bază de ARN mesager împotriva cancerului. Cercetările erau setate pe această direcție, dar, apărând criza COVID-19, s-a ajuns la dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID, care ne-au folosit tuturor”, a comentat, la Digi24, dr. Bogdan Tănase, chirurg oncolog.
Tehnologia ARN mesager, în baza căreia au fost dezvoltate și două dintre vaccinurile anti-COVID (Pfizer-BioNTech și Moderna), nu este nouă. Compania BioNTech, care, împreună cu Pfizer, a dezvoltat un astfel de vaccin, cel mai folosit în România, lucra dinainte de pandemie la un vaccin cu ARN mesager împotriva cancerului. În lume, sunt în studiu mai mult de 10 vaccinuri pe bază de ARN împotriva cancerului, majoritatea în faza întâi a cercetărilor. Ele au în vedere deocamdată cancerele mamar şi ovarian, precum şi melanomul. (I. M.)