Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Spitalul Colentina și Maternitatea Bucur, pregătite pentru pacienți cu coronavirus
Spitalul Clinic Colentina din București a fost transformat în centru pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus care au nevoie de îngrijire și pentru alte afecțiuni. Copiii și gravidele depistați cu coronavirus nu vor merge însă la Colentina, pentru că spitalul nu are maternitate și nici secție de pediatrie. Cazurile de gravide infectate vor fi preluate de Maternitatea Bucur din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”, care va fi exclusă din circuitul obișnuit, în regim similar cu cel al Spitalului Colentina.
Ca urmare a acestor măsuri, începând de săptămâna aceasta au fost sistate internările noi, iar pacienții deja internați, fără coronavirus, vor fi externați sau, după caz, transferați la alte spitale. Urgențele noi care apar pe specificul celor două spitale și nu sunt asociate cu situația de coronavirus vor fi redirecționate către alte spitale. După externarea sau transferarea pacienților aflați deja în Spitalul Colentina și Maternitatea Bucur, spațiile vor fi amenajate pentru cazare, terapie intensivă și orice altă infrastructură necesară pentru tratarea patologiilor asociate infecției cu coronavirus.
Pentru pacienții care au nevoie de o evaluare medicală, Spitalul Colentina a pus la dispoziție un serviciu online gratuit prin intermediul căruia medicii pot oferi recomandări medicale la distanță. Platforma de evaluare medicală online poate fi accesată la următorul link: https:// bit.ly/2x3VPgP. Pacienții au posibilitatea să atașaze documente relevante privind starea lor de sănătate și să descrie simptomele pe care le au. De asemenea, pot selecta specialitatea medicală și medicul curant și primesc răspuns la solicitarea online în termen de circa 12-24 de ore, în funcție de disponibilitatea personalului medical. În plus, pentru pacienții care au fost tratați la Colentina și au fost externați, platforma de evaluare le oferă posibilitatea de a solicita online sfaturi de la medicii din secția în care au fost internați, limitând astfel deplasările și riscul de contaminare.
Această evaluare nu oferă însă un diagnostic, ci este o formă de triaj din partea unui medic din secția în care pacientul a fost tratat.
De asemenea, Spitalul Colentina pune la dispoziția pacienților un formular online de triaj, la adresa web https://bit.ly/ 3dbiUP5, pe care pacienții trebuie să-l descarce, să-l printeze și să-l completeze înainte de a se prezenta la spital. Măsura a fost luată pentru a reduce timpul de așteptare în eventualitatea în care, după evaluarea online, pacientului i se recomandă să vină la spital.
Ca regulă generală, pentru evitarea aglomerării camerelor de gardă și a unităților de primiri urgențe din spitale, autoritățile le recomandă cetățenilor să ia legătura mai întâi cu medicul de familie, telefonic, în cazul în care suspectează o posibilă infectare cu noul coronavirus. Eventuala prelevare de probe se va face la domiciliul persoanei, sub coordonarea direcțiilor de sănătate publică, dar numai după comunicarea telefonică a cazului către serviciile autorizate.