Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Spray-urile nazale devin ineficiente
Guturai? Nas înfundat? Dificultăți respiratorii? A devenit ceva obișnuit ca în situații precum acestea să folosim spray-uri sau picături nazale pentru a atenua simptomele respiratorii. Atenție, însă! Dacă le folosim prea mult timp, ele nu vor mai avea efect, susțin medicii.
Cele mai multe spray-uri nazale conțin ca substanță de bază xilometazolină sau oximetazolină, din categoria așa-numitelor substanțe simpatomimetice, care imită activarea naturală a sistemului nervos vegetativ parasimpatic. Substanțele din această categorie au ca efect contracția vaselor sanguine, reducând inflamația mucoasei nazale și ușurând astfel respirația. Există însă și un efect negativ al utilizării substanțelor din această categorie: membranele mucoasei nazale se obișnuiesc cu doza administrată zilnic și, așa, se poate ajunge la un cerc vicios: cu cât folosim mai des picăturile nazale, cu atât mai repede dispare efectul lor, vom avea din nou senzația de nas înfundat și vom simți nevoia să ne administrăm din nou o doză de picături.
Profesorul Thomas Deitmer, membru al Asociației Germane de Oto-Rino-Laringologie, citat de Deutsche Welle, spune că nu se poate vorbi despre o dependență, ca în cazul substanțelor psihoactive, însă va exista tendința de a recurge la picături ori de câte ori simțim nasul înfundat. La un moment dat, vom constata că picăturile nu ne mai ajută. Dacă le folosim mai mult de una sau două săptămâni la rând, putem ajunge la congestie nazală cronică, manifestată printr-o uscare excesivă a mucoasei nazale care ne poate afecta pentru tot restul vieții. (I. M.)