Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Statul prea mult pe scaun îmbolnăvește. Recomandările specialiștilor
Dacă aveți un serviciu care presupune multe ore de stat zilnic la computer, după care obișnuiți să vă relaxați stând întinși pe canapea, sănătatea dumneavoastră poate fi grav afectată. Specialiştii spun că există o soluție la îndemână prin care putem reduce acest risc: 5 minute de mers la fiecare jumătate de oră.
Chiar și cei care după orele de muncă au un stil de viață activ, dacă stau la birou mai mult de 12-13 ore au un risc dublu de deces timpuriu comparativ cu persoanele care petrec foarte puțin timp zilnic stând pe scaun. Un studiu de ultimă oră arată că riscul acesta poate fi redus semnificativ dacă cei nevoiți să petreacă multe ore pe scaun ar face mai multe pauze scurte.
Keith Diaz, coordonatorul Centrului pentru sănătate cardiovasculară comportamentală din cadrul Universității Columbia, din New York, a prezentat în revista „American College of Sports Medicine” concluziile echipei sale de cercetători după ce au analizat, pe 11 voluntari, impactul statului pe scaun neîntrerupt, timp de mai multe ore zilnic, asupra sănătății.
Voluntarilor li s-a cerut să stea pe scaun neîntrerupt timp de 8 ore, în care s-au ridicat doar pentru a merge la toaletă sau pentru a răspunde câtorva solicitări punctuale. Într-o primă etapă, voluntarilor li s-a cerut să nu se ridice deloc de pe scaun, apoi să facă câțiva pași timp de un minut la fiecare jumătate de oră, apoi la fiecare oră. Ulterior, durata acestor pauze la fiecare jumătate de oră, respectiv, la fiecare oră a fost crescută la câte 5 minute. În cursul întregului experiment, cercetătorii americani au monitorizat nivelul de glicemie şi tensiunea arterială ale voluntarilor - indicatori importanți privind sănătatea sistemului cardiovascular. Măsurătorile au indicat scăderi ale glicemiei și ale tensiunii în toate situațiile în care voluntarii au făcut astfel de pauze, totuși, cele mai eficiente pentru scăderea acestor parametri de sănătate s-au dovedit a fi pauzele de câte 5 minute de mers la fiecare jumătate de oră. În schimb, pauzele de mers la fiecare oră nu par să aibă nici un efect asupra glicemiei și tensiunii arteriale, au explicat cercetătorii americani.
Ei au observat, de asemenea, că aceste pauze au îmbunătățit semnificativ starea de spirit și au redus nivelul de oboseală al voluntarilor participanți la experiment. „Oamenii au tendința să repete acele comportamente care îi fac să se simtă bine. În mod cert, pe lângă rutina zilnică de exerciții fizice pentru a ne menține sănătoși avem nevoie să ne ridicăm periodic de pe scaun, dacă munca noastră presupune ore în șir de stat la birou”, a explicat profesorul Keith Diaz, citat de CNN.
Echipa sa vine și cu o serie de sugestii despre cum putem să punem în practică recomandarea de a face pauze periodice și mișcare la locul de muncă pentru a contracara efectele nocive ale statului îndelungat pe scaun. Dacă specificul locului de muncă nu ne permite să ne ridicăm periodic de pe scaun și să facem câțiva pași, există și alte moduri prin care ne putem pune mușchii în mișcare fără a pleca de lângă birou.
Putem, de exemplu, să ne ridicăm și să ne așezăm pe scaun și să repetăm de mai multe ori acest exercițiu, asemănător genoflexiunilor, dar folosind un scaun. Toată lumea ar trebui să se întindă și să-și miște mâinile în toate direcțiile. Și persoanele imobilizate în cărucior pot face anumite mișcări: se pot întinde, pot face îndoiri laterale, răsuciri de pe scaun și exerciții de respirație, inspirând aer adânc în piept, lucru benefic pentru sănătate. Sfatul medicilor este să facem măcar câteva exerciții simple, atunci când petrecem mai multe ore stând pe scaun, deoarece aceste mișcări sunt realmente benefice pentru sănătate. (I. M.)