Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Strugurii, izvor de sănătate
Strugurii sunt, într-adevăr, un izvor de sănătate, deoarece pot vindeca diferite afecţiuni datorită conţinutului ridicat de vitamine şi minerale. Pot fi consideraţi aliment-medicament, deoarece au asupra organismului o acţiune reconfortantă, de energizare şi mineralizare.
Prin conţinutul ridicat de vitamine (A, C, toate vitaminele grupului B) şi enzime, strugurii vindecă afecţiuni ale ficatului, ale vezicii biliare, cât şi afecţiuni vasculare. Acţiunea energizantă a strugurilor se datorează prezenţei glucozei şi fructozei în miezul acestora, dar şi a lecitinei, substanţă bogată în fosfor. Zahărul din struguri se absoarbe foarte uşor, trecând imediat de la ingerare direct în sânge. Acţiunea mineralizantă a strugurilor se datorează fierului, fosforului, calciului şi magneziului, toate găsindu-se într-o cantitate însemnată în bobul de strugure. Conţinutul de săruri de potasiu face ca aceştia să aibă o acţiune depurativă asupra organismului. Totodată, ei cresc diureza, favorizând astfel eliminarea reziduurilor urice şi biliare. Cura cu struguri este un tratament eficient pentru stările uşoare de hipertensiune, iar o cură pe an face minuni în afecţiunile hepatice, în cele ale colecistitei, precum şi în tratamentul şi prevenirea litiazei biliare. Strugurii negri au efect antidiareic, consumaţi fără seminţe, iar având în pieliţa lor multe substanţe tanante, sunt astringenţi şi au un efect favorabil asupra persoanelor cu sensibilitate gastrică. Cu minimum 30 de minute înainte de masă, consumând struguri, se poate trata şi digestia lentă. În acelaşi timp, cojile strugurilor acţionează asupra colonului, ajutând la eliminarea materiilor reziduale. Uleiul din sâmburi de struguri menţine elasticitatea vaselor sangvine Uleiul din sâmburi de struguri ajută la menţinerea tinereţii şi elasticităţii vasculare şi conţine substanţe care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge. De asemenea, consumul de ulei de struguri previne ischemia cardiacă şi tulburările circulatorii, cum ar fi hipertensiunea şi tensiunea arterială oscilantă. Mai mult, studiile recente au arătat că substanţele antioxidante din sâmburii de struguri opresc procesele degenerative, care afectează creierul la persoanele în vârstă. Substanţele numite procyanidine, care se găsesc în special în strugurii negri şi brumării, reprezintă un factor important în apărarea inimii. Aceste substanţe scad hipertensiunea şi nivelul colesterolului. Aceleaşi procyanidine protejează pielea de influenţa substanţelor nocive din atmosferă şi de acţiunea razelor solare. Împreună cu siliciul, care se gaseşte în coaja boabelor de struguri, redau elasticitatea şi prospeţimea tenului. Atenţie! Strugurii trebuie consumaţi în cantităţi moderate de către diabetici şi persoanele supraponderale, deoarece un kilogram de struguri furnizează organismului 700-1.000 de calorii, echivalentul a 500-700 grame de carne de vită sau 3-5 ouă.