Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Suferință a ficatului confundabilă cu demența
Mai mult de 10 milioane de cazuri noi de demență sunt diagnosticate în fiecare an la nivel mondial. Datele unui studiu recent arată însă că aproape 13% dintre persoanele diagnosticate cu demență nu suferă de fapt de această boală, ci de o afecțiune a ficatului care poate fi tratată. Mai exact, ar fi vorba despre așa-numita encefalopatie hepatică - o afecțiune cognitivă cauzată de insuficiența hepatică și care a fost observată la mai mult de 40% dintre pacienții cu ciroză.
Efectele acestor probleme hepatice asupra creierului cu greu pot fi deosebite de manifestările specifice demenței, au constatat autorii unui studiu realizat de experți ai Universității Virginia Commonwealth și de la Clinica Richmond VA, citat de Science Alert.
Ficatul, prin funcțiile sale, reglează nivelul celor mai multe substanțe prezente în organismul nostru, de la filtrarea lor din sânge până la stimularea digestiei. Pe lângă pericolul reprezentat de consumul de alcool, alți factori de risc pentru sănătatea ficatului sunt virusul hepatic, colesterolul mărit, obezitatea, diabetul, stresul și înaintarea în vârstă.
Problemele hepatice pot fi însă reversibile, cu condiția să fie diagnosticate în faze incipiente și să fie urmat tratamentul cel mai potrivit. Multe dintre aceste probleme pot fi rezolvate chiar simplu, prin schimbarea alimentației și a stilului de viață. (I. N.)