Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Tămâia, un antiinflamator natural
Tămâia a fost folosită în practicile spirituale și pentru vindecare încă de acum 5000 de ani, valoarea ei depășind cu mult aurul. Unele dintre beneficiile pentru sănătate ale acestei rășini parfumate sunt efectele antidepresive, antiseptice și antiinflamatoare. De asemenea, este capabilă să stimuleze sistemul imunitar, să vindece rănile și să atenueze durerea.
Tămâia se găsește în țări cu climă uscată, precum Arabia Saudită, Somalia, Oman și Etiopia. Parfumul, cunoscut și sub numele de olibanum, este obținut din rășina copacului boswellia. Are un miros lemnos, picant, iar preparatele pe bază de tămâie pot fi inhalate, absorbite prin piele, turnate într-un ceai sau luate ca supliment. Este recomandată în artrită și pentru digestie, în astmul bronșic și chiar la combaterea anumitor tipuri de cancer.
Tămâia (boswellia) are efecte antiinflamatorii: reduce inflamațiile articulare cauzate de osteoartrită și artrită reumatoidă. Terpenele și acizii boswellici par să fie cei mai puternici compuși antiinflamatori din tămâie, la fel de eficienți ca antiinflamatoarele nesteroidiene, însă fără efecte secundare negative. Această rășină este deosebit de eficientă și în reducerea simptomelor bolii Crohn și a colitei ulcerative. 1.200 mg de boswellia, administrate timp de șase săptămâni, vindecă diareea, unul dintre simptomele afecțiunii Crohn.
În astmul bronșic și în bronșite, permite îmbunătățirea respirației șuierătoare, specifică acestor afecțiuni. Astfel, 300 mg, de trei ori pe zi, timp de șase săptămâni, este tratamentul pentru îmbunătățirea capacității pulmonare și reducerea atacurilor de astm. În mod similar, o doză zilnică este de 1,4 mg/kg greutate corporală.
Tămâia ajută și la prevenirea respirației urât mirositoare, a durerilor de dinți, a cavităților și a afecțiunilor bucale. Acizii boswellici pe care îi furnizează au proprietăți antibacteriene puternice, care ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor orale. În gingivită se mestecă o granulă, care conține 100 mg de extract de tămâie, sau 200 mg de pudră, timp de două săptămâni.
Totodată, acizii boswellici din conținutul tămâiei pot împiedica răspândirea celulelor canceroase. Uleiul esențial de tămâie este capabil să distingă celulele canceroase de cele normale, ucigându-le doar pe cele canceroase. Tămâia poate lupta împotriva celulelor canceroase de sân, prostată, pancreas, de piele și de colon. În tumorile cerebrale, câte 4,2 grame de tămâie pot reduce edemul cerebral.
Tămâia ajută și la scăderea nivelului de zahăr din sânge, la persoanele cu diabet zaharat, reduce stresul, anxietatea și depresia, ajută la diminuarea tipului de inflamație frecventă în bolile de inimă. Este un echilibrant hormonal, reducând greața, durerile de cap și modificările de dispoziție. De asemenea, îmbunătățește fertilitatea.
Uleiul de tămâie este un remediu natural eficient împotriva acneei și a ridurilor. Deoarece poate fi consumată într-o varietate de moduri, doza sa optimă nu este destul de bine înțeleasă. Recomandările curente de dozare se bazează pe studii științifice: astm, 300-400 mg, de trei ori pe zi; boala Crohn, 1.200 mg, de trei ori pe zi; osteoartrita, 200 mg, de trei ori pe zi; artrita reumatoidă, 200-400 mg, de trei ori pe zi; colita ulcerativă, 350-400 mg, de trei ori pe zi; gingivita, 100-200 mg, de trei ori pe zi.
Uleiul esențial se diluează cu una până la două picături cu ulei de nucă de cocos sau de jojoba. Dacă se dorește o suplimentare, trebuie mai întâi să discutați cu medicul dumneavoastră. În dozele sub formă de ulei esențial, cele mai eficiente variază între 300 și 400 mg, luate de trei ori pe zi.
Tămâia are o toxicitate scăzută. Cele mai frecvente reacții adverse raportate în studiile științifice au fost greața și refluxul acid. Poate interacționa cu unele medicamente, în special antiinflamatorii, diluatori de sânge și pastile pentru scăderea colesterolului.