Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Telegraf
▲ Program de vaccinare împotriva cancerului de col uterin: Din toamna acestui an, România va iniţia un program de vaccinare a tinerelor împotriva cancerului uterin. Decizia a fost luată în urma unei întruniri care a avut loc în această săptămână între reprezentanţii Guvernului, cei ai Ministerului Sănătăţii (MS) şi fostul secretar de stat American, Madeleine Albright, preşedinte al companiei de consultanţă Albright Group. Aceasta din urmă este implicată, prin grupul pe care îl conduce, într-o campanie internaţională de prevenire a cancerului uterin. „Situaţia din România privind cancerul de col necesită măsuri urgente de adoptare a unei strategii complete şi eficiente de prevenire. Un program de vaccinare, alături de campania de informare şi educare şi de screeningul cervical, va salva vieţi“, a declarat Madeleine Albright. Potrivit statisticilor, România se situează pe un nedorit loc unu în Europa de Est în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin (şase românce mor în fiecare zi din cauza acestei boli). În plus, 3.448 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin şi 2.094 mor din această cauză, la vârste foarte tinere. Vaccinul de prevenire a cancerului de col uterin a fost introdus deja în schema obligatorie de vaccinare a copiilor (9-15 ani) şi a femeilor cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani, în peste 80 de ţări, la recomandarea Comitetului de Tehnici de Imunizare.
▲ Calitatea apei de îmbăiere va fi strict monitorizată: La începutul acestei săptămâni a fost adoptată o hotărâre de Guvern care reglementează managementul calităţii apei de îmbăiere, în vederea conservării şi protecţiei mediului, precum şi pentru protejarea sănătăţii oamenilor, stabilind şi cadrul legal pentru monitorizarea şi clasificarea calităţii acesteia. Potrivit actului normativ, în situaţia în care, în urma evaluării calităţii apei de îmbăiere, a fost identificat un risc pentru sănătatea oamenilor sau se preconizează existenţa unui astfel de risc, autorităţile de sănătate publică şi direcţiile din cadrul Autorităţii Naţionale Apele Române (ANAR), în colaborare cu autorităţile publice locale, vor adopta de urgenţă măsurile necesare pentru a preveni expunerea utilizatorilor. Prevederile se aplică apelor de suprafaţă utilizate pentru îmbăiere, pentru care autorităţile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti preconizează un număr mare de utilizatori şi pentru care nu există o interdicţie sau recomandare permanentă împotriva îmbăierii. Institutul de Sănătate Publică Bucureşti (ISPB) şi ANAR au obligaţia de a identifica şi întocmi, până la data de 15 mai, lista cu apele de îmbăiere, listă care va fi comunicată Ministerului Sănătăţii (MS) şi Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile. Monitorizarea se va realiza, pentru fiecare prelevare a probelor, într-un termen de maximum patru zile de la data specificată în programul calendaristic de monitorizare. Evaluarea se face pentru fiecare apă de îmbăiere, după sfârşitul fiecărui sezon de îmbăiere şi având în vedere datele înregistrate în cele trei sezoane de îmbăiere precedente. Pe baza rezultatelor evaluării, ISPB va clasifica apele de îmbăiere, ca fiind de calitate: nesatisfăcătoare, satisfăcătoare, bună, excelentă.