Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Terapia ABA, șansă pentru copiii cu autism
Jumătate dintre copiii cu tulburări din spectrul autist pot deveni complet recuperați dacă de la vârsta de 2 ani sau chiar mai devreme încep un program intensiv de recuperare ABA, de 20-30 de ore săptămânal, timp de doi ani, fără întrerupere. Studiile au arătat că această terapie reprezintă o șansă, cel puțin pentru o parte dintre copiii cu autism, menționează un comunicat al Asociației Autism Voice.
Aproximativ 30% dintre cei care beneficiază intensiv de terapie ABA devin complet independenți, iar simptomele autismului dispar, în timp ce 20% devin independenți și vor avea o viață normală, dar vor necesita îndrumare și consiliere, deoarece vor avea dificultăți de adaptare la diferite situații sociale, comportamente ciudate, dificultăți de comunicare și menținere a relațiilor cu ceilalți. Restul de aproximativ 50% dintre copiii cu autism vor deveni adulți care vor continua să aibă nevoie de suport din partea familiei.
Din fericire, părinții manifestă o mai mare preocupare și cunoaștere și fac tot posibilul să înceapă terapia de timpuriu cu cei mici, spune Anca Dumitrescu, psiholog și președintele Asociației Autism Voice. Anul trecut, Asociația a facilitat, pentru 750 de copii, accesul gratuit sau decontat parțial la terapie.
ABA este un tip de terapie comportamentală centrată pe principii și tehnici cu rolul de a transforma comportamentele nedorite ale pacientului cu autism în comportamente pozitive. Printre avantajele terapiei ABA se numără faptul că se bazează pe simplificarea învățării în etape simple, urmată de generalizarea noțiunilor învățate până când informațiile pot fi folosite în viața de zi cu zi; pe motivarea copilului pentru a învăța cât mai eficient cu ajutorul a diverse tipuri de recompense pentru a încuraja abilitățile sociale, de comunicare și de învățare, folosind metode care îmbunătățesc atenția, concentrarea și memoria. Scopul acestui tip de terapie este de a-i ajuta pe tinerii și copiii cu autism să învețe, într-o oarecare măsură, cum să trăiască independent. (I. M.)