Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Teste Babeş-Papanicolau gratuite în 9 centre medicale
Ministerul Sănătăţii a anunţat că Programul naţional de depistare activă a cancerului de col uterin va fi derulat şi în acest an. Beneficiari vor fi toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii (MS), citaţi de Agerpres, implementarea acestui program este extrem de necesară şi urmăreşte în primul rând depistarea bolii în stadii precoce, vindecabile, şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate, astfel încât să scadă procentele mortalităţii cauzate de această boală. Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, singura condiţie fiind ca acestea să nu aibă un diagnostic confirmat cu această afecţiune. Bugetul alocat de MS pentru acest an este de peste 13 milioane de lei. „Foarte importantă pentru noi este şi creşterea gradului de informare a populaţiei pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie“, a declarat ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde va cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare.
După recoltarea într-un centru specializat, femeile vor primi rezultatul în termen de 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare; dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după cinci ani.
Programul de testare gratuită a femeilor este coordonat de nouă unităţi regionale de management din întreaga ţară, organizate în cadrul Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu“ din Bucureşti şi „Prof. dr. I. Chiricuţă“ din Cluj-Napoca, al Institutului Regional Oncologic Iaşi, al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“, al Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. dr. Alfred Rusescu“, al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
Programul naţional de screening în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin a debutat în luna iunie a anului 2012.
Conform raportărilor transmise de Unitatea de Asistenţă Tehnică şi Management (UATM) a Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), unitate care coordonează acest program, din luna iunie 2012 şi până la sfârşitul trimestrului I din 2014, 606.132 de femei au efectuat testul Babeş-Papanicolau.