Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Tinctura de brândușă de toamnă, un antireumatismal natural
Originară din Asia Mică, brândușa de toamnă crește și în țara noastră, ca plantă perenă rustică, din zona colinară până la munte, fiind frecvent întâlnită în pajiști umede și în poienile pădurilor. În fitoterapie se folosesc bulbii și semințele plantei.
Proprietățile terapeutice ale brândușei de toamnă sunt antitumorale, antivirale, vermifuge, antiinflamatoare, antireumatice, antigutoase, antinevralgice, antialergice și diuretice. Acțiunile terapeutice specifice includ inhibarea diviziunii celulelor maligne, combat ascita, ulcerul, diareea, astmul bronșic, pneumonia, nevralgiile, migrenele, alergiile, guta, reumatismul, hipertrofia inimii, rănile, degerăturile, psoriazisul.
Pentru uz medical, brândușa de toamnă este cultivată la scară industrială. Medicina tradițională a utilizat în mod special bulbul brândușei de toamnă, pentru proprietățile sale antitumorale. Astfel, acesta este indicat în cancerul esofagului și a părții superioare a stomacului, într-o etapă inoperabilă, și, de asemenea, sub formă de unguente pentru cancerul de piele. Preparatul din această plantă distruge tumora și ajută la stoparea dezvoltării metastazelor.
Planta este foarte toxică, din cauza conținutului de colchicină, de aceea trebuie întotdeauna să se respecte dozajul indicat de rețetă, iar terapia de susținere a ficatului și a rinichilor este foarte necesară în timpul tratamentului.
Ca medicament analgezic și puternic antiinflamator, brândușa de toamnă este utilizată în tratamentul artritei deformate și a artritei articulare.
Prin tratamentul cu colchicină se poate ajunge la îmbunătățirea stării pacientului, iar capacitatea de a ameliora inflamația încetinește de mai multe ori ritmul progresiei bolii.
Folosite în medicina tradițională pentru a scăpa de problemele cu rinichii și vezica urinară, preparatele din brândușă de toamnă acționează și ca diuretic și anestezic.
În caz de reumatism, radiculită, miozită, leziuni ale mușchilor și ligamentelor, se fac frecții cu planta zdrobită, pentru a ameliora durerea.
Tincturi și unguent
Folosită de mult timp ca antiinflamator și analgezic, tinctura poate fi administrată pe cale orală sau poate fi aplicată direct pe zonele dureroase.
Tinctura de bulbi:
- luați două linguri de rizomi proaspeți zdrobiți, adăugați alcool etilic 45% - jumătate de pahar. Închideți recipientul bine și plasați-l într-un loc răcoros și întunecat timp de trei săptămâni. Filtrați produsul și începeți să luați câte o picătură de medicament. Dacă nu există efecte secundare, puteți mări numărul de picături.
Tinctura din semințe:
- se toarnă o lingură de semințe într-un litru de alcool medicinal. Lăsați-l să stea într-o cameră întunecată și rece timp de trei săptămâni. Filtrați și luați câte 10 picături, de trei ori pe zi. Același medicament poate fi aplicat direct pe locul durerii.
Ambele tincturi, atât cea de semințe, cât și cea de bulbi, sunt recomandate în caz de reumatism și gută.
Unguentul din bulbi:
- tăiați bulbii și florile plantei, amestecați bine și umpleți cu câteva linguri cu apă fiartă. Puneți la căldură scăzută timp de 30 de minute, apoi amestecați cu unt sau vaselină. Acest medicament trebuie depozitat strict în frigider, bine închis.
O altă rețetă presupune 10 grame de flori tăiate fin, peste care se toarnă alcool etilic. Așezați recipientul într-o cameră rece și întunecată timp de zece zile. După acest timp, agitați și fricționați zonele dureroase.
Atenție! Tratamente pe bază de brândușă de toamnă nu sunt recomandate bolnavilor care prezintă sângerare gastrică, sângerare intestinală, cancer de piele stadiul IV, sarcină, mamelor care alăptează, copiilor, adulților peste 70 ani și celor care au reacții alergice la această plantă. Pentru oricare din afecțiunile tratate, trebuie să vă adresați mai întâi medicului dumneavoastră, care va selecta cu precizie doza și va stabili durata tratamentului. Efectele suprautilizării medicamentelor pot consta în: durere abdominală acută, vărsături, diaree sângeroasă, arsură în gât, scăderea severă a tensiunii arteriale, o creștere accentuată a temperaturii corporale, urmată de o scădere la fel de puternică. Dacă apare un simptom de supradoză, trebuie să apelați imediat o ambulanță și, înainte de a ajunge, administrați victimei mai multe tablete de cărbune activ, multe lichide și asigurați căldură. În mod ideal, hrăniți pacientul cu lapte.