Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Tinctura de brândușă de toamnă, un antireumatismal natural

Tinctura de brândușă de toamnă, un antireumatismal natural

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 24 Iunie 2019

Originară din Asia Mică, brândușa de toamnă crește și în țara noastră, ca plantă perenă rustică, din zona colinară până la munte, fiind frecvent întâlnită în pajiști umede și în poienile pădurilor. În fitoterapie se folosesc bulbii și semințele plantei.

Proprietățile terapeutice ale brândușei de toamnă sunt antitu­mo­rale, antivirale, ver­mifuge, antiinflamatoare, antireumatice, antigutoase, antinevralgice, antialergice și diuretice. Ac­țiunile terapeutice specifice includ inhibarea diviziunii celulelor maligne, combat ascita, ulcerul, diareea, astmul bronșic, pneumonia, nevralgiile, migrenele, alergiile, guta, reumatismul, hipertrofia inimii, rănile, degerăturile, psoriazisul.

Pentru uz medical, brândușa de toamnă este cultivată la scară industrială. Medicina tradițională a utilizat în mod special bulbul brândușei de toamnă, pentru proprietățile sale antitumorale. Astfel, acesta este indicat în cancerul esofagului și a părții superioare a stomacului, într-o etapă inoperabilă, și, de asemenea, sub formă de unguente pentru cancerul de piele. Preparatul din această plantă distruge tumora și ajută la stoparea dezvoltării metastazelor.

Planta este foarte toxică, din cauza conținutului de colchicină, de aceea trebuie întotdeauna să se respecte dozajul indicat de rețetă, iar terapia de susținere a ficatului și a rinichilor este foarte necesară în timpul tratamentului.

Ca medicament analgezic și puternic antiinflamator, brân­dușa de toamnă este utilizată în tratamentul artritei deformate și a artritei articulare.

Prin tratamentul cu colchicină se poate ajunge la îmbunătățirea stării pacientului, iar capacitatea de a ameliora inflamația înceti­nește de mai multe ori ritmul progresiei bolii.

Folosite în medicina tradițio­nală pentru a scăpa de problemele cu rinichii și vezica urinară, preparatele din brândușă de toamnă acționează și ca diuretic și anestezic.

În caz de reumatism, radiculită, miozită, leziuni ale muș­chilor și ligamentelor, se fac frecții cu planta zdrobită, pentru a ameliora durerea.

Tincturi și unguent

Folosită de mult timp ca antiinflamator și analgezic, tinctura poate fi administrată pe cale orală sau poate fi aplicată direct pe zonele dureroase.

Tinctura de bulbi:

- luați două linguri de rizomi proaspeți zdrobiți, adăugați alcool etilic 45% - jumătate de pahar. Închideți recipientul bine și plasați-l într-un loc răcoros și întunecat timp de trei săptămâni. Filtrați produsul și începeți să luați câte o picătură de medicament. Dacă nu există efecte secundare, puteți mări numărul de picături.

Tinctura din semințe:

- se toarnă o lingură de se­mințe într-un litru de alcool medicinal. Lăsați-l să stea într-o cameră întunecată și rece timp de trei săptămâni. Filtrați și luați câte 10 picături, de trei ori pe zi. Același medicament poate fi aplicat direct pe locul durerii.

Ambele tincturi, atât cea de semințe, cât și cea de bulbi, sunt recomandate în caz de reumatism și gută.

Unguentul din bulbi:

- tăiați bulbii și florile plantei, amestecați bine și umpleți cu câteva linguri cu apă fiartă. Puneți la căldură scăzută timp de 30 de minute, apoi amestecați cu unt sau vaselină. Acest medicament trebuie depozitat strict în frigider, bine închis.

O altă rețetă presupune 10 grame de flori tăiate fin, peste care se toarnă alcool etilic. Așezați recipientul într-o cameră rece și întunecată timp de zece zile. După acest timp, agitați și fricționați zonele dureroase.

Atenție! Tratamente pe bază de brândușă de toamnă nu sunt recomandate bolnavilor care prezintă sângerare gastrică, sângerare intestinală, cancer de piele stadiul IV, sarcină, mamelor care alăptează, copiilor, adulților peste 70 ani și celor care au reacții alergice la această plantă. Pentru oricare din afecțiunile tratate, trebuie să vă adresați mai întâi medicului dumneavoastră, care va selecta cu precizie doza și va stabili durata tratamentului. Efectele suprautilizării medicamentelor pot consta în: durere abdominală acută, vărsături, diaree sângeroasă, arsură în gât, scăderea severă a tensiunii arteriale, o creștere accentuată a temperaturii corporale, urmată de o scădere la fel de puternică. Dacă apare un simptom de supradoză, trebuie să apelați imediat o ambu­lanță și, înainte de a ajunge, administrați victimei mai multe tablete de cărbune activ, multe lichide și asi­gurați căldură. În mod ideal, hrăniți pacientul cu lapte.