Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Tipuri şi metode de tratament ale dermatozelor alergice
Dermatozele alergice reprezintă unele dintre cele mai frecvente boli de piele ale copiilor. Pentru a învăţa cum să deosebim aceste boli şi ce trebuie să facem în cazul în care suspectăm un astfel de diagnostic, vă prezentăm în cele ce urmează principalele tipuri de dermatoze alergice.
Pitiriazisul alb este o dermatoză care afectează în special copiii în vârstă de la 3-4 ani şi până la pubertate. Din punct de vedere clinic, leziunile sunt reprezentate de pete rotund-ovale, bine delimitate, de culoare roz sau de culoarea pielii, acoperite de scuame fine, abia vizibile. Leziunile sunt de diferite mărimi, având un număr variabil, de la câteva până la zeci, cele mai multe fiind localizate la nivelul feţei, în special în jurul gurii şi pe obraji. În cazul pitiriazisului alb, leziunile nu sunt însoţite de mâncărimi, însă durata lor se întinde pe câteva luni de zile. Apariţia de leziuni noi înseamnă prelungirea evoluţiei bolii. Pacienţii care suferă de această boală este bine să ştie că pentru administrarea unui tratament potrivit este bine să se adreseze medicului dermatolog, deoarece medicaţia trebuie să acţioneze şi la nivelul pielii, astfel încât aceasta să revină la culoarea normală. Dishidroza constituie un alt tip de dermatoză, cu caracter recidivant, care se întâlneşte la copiii între 10 şi 16 ani. Poate fi recunoscută după următoarele semne caracteristice: pusee eruptive veziculoase, prezente la nivelul palmelor şi feţelor laterale ale degetelor mâinilor şi, într-o măsură mai mică, la nivelul tălpilor picioarelor. Trebuie menţionat faptul că mâncărimea este prezentă la aceşti bolnavi chiar cu două-trei săptămâni înainte de apariţia veziculelor. De asemenea, în multe dintre cazuri apar recidive la intervale de câteva săptămâni, cel mai frecvent de tip sezonier (primăvara şi vara). Din cauza mâncărimilor intense, veziculele se pot suprainfecta. Este important de ştiut că tratamentul local şi general trebuie urmat sub stricta recomandare a medicului dermatolog. Prurigo strofulus este o dermatoză ce se prezintă tot sub formă de vezicule, dă mâncărimi şi evoluează în pusee, fiind întâlnită la copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 7 ani. Din cauza scărpinatului, veziculele se rup şi sunt înlocuite cu o crustă brună, care se detaşează în 4-6 zile. Din cauza evoluţiei în pusee, veziculele pot fi diseminate pe întreg corpul: trunchi, membre, inclusiv pe palme şi tălpi, cap şi faţă. În general, cauza bolii este de origine externă, leziunile producându-se la nivelul pielii descoperite a corpului, cu apariţie uneori bruscă la schimbarea locului, respectiv a localităţii, în vacanţe, la munte sau la mare. De asemenea, alţi factori declanşatori ai acestui tip de dermatoză sunt alimentele, apa şi condiţiile climatice. Ca tratament este important să se respecte regimul igienico-dietetic, să se evite înţepăturile de insecte. În cazul erupţiilor extinse, se vor administra medicamente antihistaminice şi corticosteroizi. Local, se vor administra loţiuni alcoolice calmante.