Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Toporașul, un remediu din grădină pentru răcelile de sezon

Toporașul, un remediu din grădină pentru răcelile de sezon

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 13 Aprilie 2020

Toporașul este o mică plantă cu flori violete sau albe, originară din Europa, Asia și Africa de Nord. Este ușor de îngrijit, chiar și la ghivece sau în cutii mici de grădină, pentru că are rădăcini foarte scurte. Ca plantă medicinală, este recomandată în caz de crize de febră și simptome de gripă. Folosit în inhalații, toporașul calmează, scade stresul și insomnia. De asemenea, planta este eficientă în caz de indigestie sau intoxicații alimentare.

Toporașul este cunoscut pentru proprietățile sale medicinale și pentru numeroasele beneficii pe care le oferă organismului. Proprietățile expectorante pe care le are fac ca preparatele din această plantă să constituie un tratament ideal în caz de infecție respiratorie (răceli sau bronșită). Astfel, o infuzie preparată din 50 g de flori violete, la un litru de apă clocotită, calmează iritarea și tusea. Având și proprietăți laxative și diuretice, toporașul tratează, de asemenea, constipația ușoară, chiar și atunci când aceasta apare în rândul copiilor de peste 6 ani.

Folosirea frunzelor și rădăcinilor, sub formă de comprese fierbinți, prezintă eficiență împotriva rănilor mici. Acțiunile specifice ale plantei sunt: antiinflamatorii, expectorante, de favorizare a vindecării rănilor, antitumorale, antireumatice, diuretice, laxative ușoare.

Infuzia din flori este folosită și ca demachiant, remediu respirator și stimulent limfatic. Se poate consuma fie sub formă de ceai sau sirop, doza exactă nefiind deosebit de importantă, deoarece poate fi consumată în siguranță în cantități obișnuite.

Toporașul are o tradiție bogată în Europa, unde a fost folosit de secole ca remediu pulmonar pentru tuse. Adesea, este recomandat și pentru bronșită și tuse convulsivă, împreună cu rădăcinile de nalbă sau lemn dulce. Planta poate fi folosită și ca tonic pentru ganglionii limfatici inflamați cronic.

Frunzele de toporași conțin mucilagii sau fibre solubile și de aceea sunt utile în scăderea nivelului de colesterol (similar cu ovăzul). Fibra solubilă din frunzele de toporași este, de asemenea, utilă în refacerea populațiilor de bacterii sănătoase ale florei intestinale, deoarece bacteriile benefice se alimentează din acest tip de fibre. Frunzele au un conținut ridicat de vitamine A și C și rutină, cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și de subțiere a sângelui. Multe alimente bogate în rutină, cum ar fi hrișca (Fagopyrum esculentum), sunt consumate în mod tradițional ca remediu pentru hemoroizi și varice. Sub formă de comprese sau cataplasme, au un efect răcoritor, calmant și antiinflamator.

Frunzele tinere de toporași pot fi consumate crude sau gătite, în salate mixte. Gătirea lor se poate face, de exemplu, pentru a îngroșa supa sau bulionul, deoarece sunt mucilaginoase (se îngroașă în apă). Florile de toporaș sunt folosite și pentru decorul salatelor, iar aroma lor se remarcă în prăjituri, siropuri, miere și oțet și, de asemenea, puteți face gem și jeleu din ele. Așadar, această floare sălbatică este recomandată atât în fitoterapie, cât și în gastronomie.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   tratament