Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Totul despre protezele dentare mobile
Atunci când pacientul nu mai are dinţii terminali de pe arcade, când mulţi dintre dinţi sau toţi dinţii au fost extraşi, dentistul propune realizarea protezei acrilice mobile, parţială sau totală. Deşi confortul pacientului nu este ca atunci când avea dinţii naturali, tehnicile şi materialele moderne fac ca o astfel de proteză să fie foarte bine tolerată de pacient.
Proteza acrilică are baza de culoarea gingiei, reface fizionomic foarte bine gingia din jurul dinţilor şi transparenţa, iar în rest pe această bază sunt aşezate garniturile de dinţi, care imită foarte bine dinţii naturali. Protezele mobile parţiale pot fi acrilice, ancorându-se de dinţii rămaşi pe arcadă prin croşete din sârmă sau scheletate din acrilat şi metal (crom-cobalt). Acestea din urmă sunt mult mai confortabile pentru pacient, acoperă o suprafaţă mai mică din suportul osos, nu modifică gustul, neacoperind papilele gustative, iar din punct de vedere estetic, prin sistemele de prindere pe dinţii restanţi, sunt superioare celor acrilice. Proteza acrilică se realizează în mai multe etape, în care medicul va lua mai multe amprente, din ce în ce mai fidele, ale cavităţii orale, pentru ca în final tehnicianul să trimită proteza finală, pe care dentistul o mai adaptează în cavitatea orală a pacientului. De multe ori pacienţii consideră prezenţa unei proteze mobile semnul îmbătrânirii, în special femeile, care acceptă mai greu acest tratament. De fapt, proteza mobilă este un tratament care se aplică pacientului ca urmare a statusului dentar din acel moment, indiferent de vârsta acestuia. În plus, protezele mobile care se realizează în cabinetele moderne imită atât de bine dantura naturală, încât doar pacientul ştie că poartă o astfel de proteză. La ultima consultaţie, atunci când se adaptează final proteza mobilă, medicul dentist va da şi indicaţiile unei bune igienizări a protezei şi a cavităţii orale. Astfel, trebuie să se acorde o atenţie la fel de mare la igienizarea protezelor ca şi în cazul dinţilor naturali. Acestea se spală cu periuţa de dinţi şi cu o pastă neabrazivă după fiecare masă. După spălarea acesteia, seara, proteza se pune în apa călduţă în care s-a dizolvat o tabletă de curăţare specială, cu proprietăţi de dezinfectare, apoi se poartă proteza chiar şi pe timpul nopţii. Purtând proteza permanent, pacientul se va obişnui mai repede cu acest corp străin care acoperă o suprafaţă mare din cavitatea orală. Alimentele solide se introduc treptat în alimentaţie, masticaţia acestora se face pe ambele arcade, încet, cu buzele închise, folosind cuţitul pentru secţionarea alimentelor tari. Alimentele lipicioase şi foarte tari trebuie evitate. Protezele mobile determină frecvent inflamaţii gingivale şi diferite leziuni ale mucoasei, din cauza modului în care se adaptează proteza. Atunci când acestea nu sunt tratate, se poate ajunge, în timp, la ulceraţii. Prevenirea acestor inflamaţii este o igienă perfectă a protezei şi a cavităţii orale. Există situaţii când este necesară utilizarea cremelor adezive, atunci când suportul osos nu mai este suficient pentru buna adeziune a protezei sau chiar atunci când există o salivaţie abundentă, ce desprinde proteza de pe mucoasa orală. Aceste creme se găsesc în farmacii, împreună cu instrucţiunile de folosire.