Pitiriazis versicolor este o epidermomicoză superficială, strict limitată la nivelul epidermului cornos, care formează pete de culoarea cafelei cu lapte, prezentând la nivelul lor o descuamaţie fină.
Boala se întâlneşte la toate vârstele, dar mai frecvent la tineri şi adulţi. Incidenţa mare este în timpul verii, îndeosebi la persoanele care transpiră abundent. Contaminarea se face prin intermediul lenjeriei de corp.
Recidivele sunt foarte frecvente, existând în acest sens o predispoziţie individuală.
Clinic, bolnavul prezintă pete de culoare maro deschis, uneori verzui, acoperite de scuame fine, localizate îndeosebi pe torace, spate, umeri, gât, mai rar pe membre, dar se pot extinde şi pe pielea capului, regiunea genitală, fese.
Tratamentul este de lungă durată, respectiv de 2-3 luni de zile. În timpul tratamentului se va purta lenjerie care se poate fierbe după schimbare. În orice colectivitate se recomandă a nu se folosi în comun şervete, bluze, pentru a se evita eventualele contaminări.
Eritrasma
Eritrasma este o infecţie superficială a pielii, localizată de obicei la nivelul plicilor mari (inghinal, axilar, submamar) şi mai rar în spaţiile interdigitale ale picioarelor. Boala apare mai frecvent la adult, în situaţii de umiditate şi căldură excesivă, fiind mai des întâlnită la bărbaţi, în special la cei cu activitate sedentară. Purtarea de obiecte vestimentare din material sintetic (chiloţi, tricouri, cămăşi, ciorapi), care favorizează şi reţin transpiraţia, fac ca incidenţa bolii să crească. La nivelul regiunilor amintite mai sus apar leziuni eritematoase, de culoare brună-cafenie, uşor scuamoase, prezentând uneori fisuri şi maceraţie. Poate exista prurit, chiar dacă leziunile sunt minime.
Important este ca tratamentul să fie continuat încă 1-2 săptămâni după dispariţia simptomatologiei, sub stricta supraveghere a medicului stomatolog.
Leptotricoza bucală
Leptotricoza se caracterizează prin formarea unor mici concreţiuni albicioase în criptele amigdaliene. Boala poate să apară la orice vârstă, fără deosebire de sex, cu predominanţă însă la adult şi în special la persoanele care au suferit de o amigdalită cronică.
Clinic, se constată pe amigdale sau pe peretele posterior al faringelui mici formaţiuni, variind ca mărime de la o gămălie de ac la un bob de mei, de consistenţă semidură, de culoare albicioasă-gălbuie. Limba poate fi şi ea afectată.
Bolnavul acuză senzaţia de uscăciune a gurii, gust metalic şi chiar jenă la înghiţire.
Tratamentul trebuie urmat luni de zile, până la dispariţia semnelor. În cazul extirpării amigdalelor, tratamentul se scurtează.
Actinomicoza
Actinomicoza este o infecţie micotică cu evoluţie cronică, cu localizare cutanată sau internă, cu tendinţă de a produce fistule purulente.
Actinomicoza apare mai frecvent la vârsta adultă şi în special la bărbaţi.
Se cunosc patru forme clinice:
- forma cronică facială, unde leziunile încep la nivelul mucoasei bucale, se extind la obraz, limbă, faringe, glande salivare şi constau în induraţii delimitate, care fistulează, permiţând eliminarea unei secreţii uleioase, cu granulaţii mici cât o gămălie de ac;
- forma toracică este localizată la nivelul plămânilor, determinând peforarea parenchimului pulmonar, cu fistulizare cronică, durere, febră şi tuse continuă;
- forma abdominală este însoţită de febră, durere, vărsături, constipaţie, bolnavul scăzând în greutate. Fistula este însoţită de febră, durere, vărsături, constipaţie, bolnavul scăzând în greutate. Fistulizarea se produce la nivelul peretelui abdominal;
- forma generalizată apare când sunt invadate pielea, corpurile vertebrale, ficatul, rinichii.
Diagnosticul este greu de stabilit. De aceea, în caz de fistulă apărută sau alt semn de boală trebuie consultat medical.
Criptococoza
Criptococoza este o infecţie micotică profundă, cu evoluţie cronică, de o mare gravitate, care afectează sistemul nervos central şi meningele, dar cu localizare posibilă şi la plămâni şi alte organe, piele, articulaţii.
Boala este mai frecventă la adult, fiind răspândită pe tot globul. Se cunosc următoarele forme clinice:
- meningo-encefalitică - evoluează ca o meningită tuberculoasă. Bolnavul prezintă cefalee frontală, ameţeli, depresie sau iritabilitate, tulburări oculare, hemiplegie;
- pulmonară - poate preceda prima formă, asemănându-se ca simptomatologie cu tuberculoza pulmonară sau cu neoplasmul pulmonar;
- cutanată - când apare acneea pustuloasă, ulcere cronice fistulizate.
Diagnosticul de criptococoză este greu se stabilit, majoritatea cazurilor fiind diagnosticate în serviciile de boli infecţioase.