Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Tratamente contra nevrozei astenice la Stâna de Vale
Astăzi vom face un scurt popas în staţiunile balneoclimaterice din judeţul Bihor, cu scurte precizări asupra posibilităţilor de tratament de care pot beneficia bolnavii în această zonă. Climatul slab excitant, cu ape minerale termale calmante, permite multor suferinzi, care au nevoie de soare şi căldură, dar care nu suportă litoralul, să facă tratamente complexe şi utile.
Staţiunea Băile 1 Mai este profilată pe tratamentul afecţiunilor aparatului locomotor şi al afecţiunilor ginecologice. Factorii naturali terapeutici în zonă: ape minerale termale (20-48°C), oligominerale, cu mineralizare totală sub 1g/l; nămol din lacurile termale formate pe pârâul Peţa, bioclimat de cruţare, cu nuanţe de excitare. Indicaţii terapeutice: afecţiuni reumatice inflamatorii (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, stări după reumatism articular acut), afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicală, dorsală şi lombară, artroze, poliartroze), afecţiuni reumatismale, afecţiuni posttraumatice (stări după operaţii pe articulaţii, muşchi şi oase, stări după fracturi, entorse, luxaţii), afecţiuni neurologice centrale şi periferice, afecţiuni ginecologice, afecţiuni asociate (boli metabolice şi de nutriţie, boli endocrine). Instalaţii de tratament: instalaţii pentru băi cu apă minerală termală în vane şi bazine, cu posibilităţi de kinetoterapie, instalaţii pentru aplicaţii calde cu nămol, instalaţii de electroterapie, ştrand cu apă minerală termală, dotat cu instalaţie pentru producerea valurilor artificiale, sală de gimnastică medicală. În staţiune funcţionează şi un sanatoriu de recuperare pentru copii cu deficienţe locomotorii. Aerul, cel mai bun tratament la Stâna de Vale Situată într-o depresiune înconjurată de culmi împădurite, staţiunea Stâna de Vale se axează pe tratamentul nevrozei astenice, al afecţiunilor endocrine, dar este destinată şi odihnei. Factorii naturali terapeutici: bioclimatul tonic, stimulent are efect pozitiv în normalizarea şi echilibrarea activităţii sistemului nervos central şi vegetativ, precum şi a activităţii tiroidiene. Aerul este curat, lipsit de praf şi alergeni, bogat în radiaţii ultraviolete şi cu o accentuată ionizare. Indicaţii terapeutice: nevroza astenică, afecţiuni endocrine, afecţiuni ale căilor respiratorii, stări de debilitate, surmenaj şi convalescenţă, rahitismul şi tulburările de creştere la copii. Instalaţii de tratament: băi de plante la cadă, electroterapie, masaj, sală de gimnastică medicală, saună. Bolnavii cu ulcere şi gastrite se pot trata în staţiunea Tinca Staţiunea Tinca este profilată, în principal, pe tratamentul afecţiunilor aparatului locomotor şi al afecţiunilor tubului digestiv şi glandelor anexe. Factori naturali terapeutici: ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, carbogazoase, cu o mineralizare totală de 3,0-7,3 g/l, bioclimat de cruţare. Indicaţii terapeutice: afecţiuni ale tubului digestiv (gastrita cronică hiperacidă, ulcere gastrice şi duodenale, colite cronice, constipaţia cronică), afecţiuni hepato-biliare, afecţiuni metabolice şi de nutriţie (diabetul), afecţiuni asociate (reumatisme degenerative, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni ale rinichiului şi căilor urinare). Instalaţii de tratament: buvete pentru cura internă cu apă minerală, instalaţii pentru băi calde cu apă minerală, instalaţii de electroterapie.