Starea de oboseală cronică, stresul, somnul insuficient şi întrerupt afectează procesele de gândire şi memorare, scad capacitatea de concentrare a atenţiei. Bune efecte în păstrarea şi mărirea capacităţii de concentrare au ceaiurile şi uleiurile eterice din busuioc, cimbrişor, rozmarin şi mentă.
Fitoterapia recomandă în mod special consumul de Ginkgo biloba, sub formă de infuzie, tinctură sau drajeuri, care ajută la buna funcţionare a creierului, printr-o oxigenare în ritm constant, tratarea tulburărilor de memorie, prevenirea pierderii de memorie şi sporirea performanţelor intelectuale la orice vârstă. Interesant este efectul de ameliorare a capacităţii de memorare la persoanele mai mature - cazul studenţilor şi doctoranzilor, care trebuie să treacă examene la vârste mai înaintate.
Ginsengul siberian şi ginsengul chinezesc şi-au dovedit eficienţa mai ales la persoanele extenuate fizic şi psihic; se consumă ca tinctură în alcool 25% (câte 10-20 de picături, de trei ori pe zi, după mese), într-o cură de maximum 30 de zile.
Saschiul are rol în activarea circulaţiei sanguine la nivel cerebral şi în prevenirea pierderii memoriei.
Bune efecte în păstrarea şi mărirea capacităţii de concentrare au ceaiurile şi uleiurile eterice din busuioc, cimbrişor, rozmarin şi mentă, folosite la pulverizarea încăperilor şi la masajele aromoterapeutice. Salvia acţionează asupra cortexului cerebral, cu efecte benefice în oboseala mentală şi în înviorarea memoriei (se face o cură de o lună cu câte trei ceaiuri pe zi, după fiecare masă).
Spirulina şi ventrilica constituie tonice eficiente în păstrarea tinereţii creierului. Seminţele de in sunt o bună sursă de acid alfa-linoleic, care îmbunătăţeşte activitatea cerebrală a cortexului.
Bune rezultate dă infuzia din amestec cu părăluţe - bănuţi (40 g), coada şoricelului (30 g), patlagină (30 g), tătăneasă (30 g), cicoare (20 g), urzică (20 g), mentă (10 g); se ia o linguriţă din amestec, la 250 ml de apă clocotită, se infuzează trei minute, se îndulceşte cu miere şi se beau două căni pe zi.
Apiterapia valorifică principiile active din:
- mierea de albine, consumând câte două linguriţe, dimineaţa şi după fiecare masă, timp de 30 de zile;
- melită dintr-o lingură de miere polifloră şi două linguri suc de lămâie;
- polen, propolis, păstură şi lăptişor de matcă.
Regimul alimentar
Persoanele care consumă frecvent peşte (trei porţii pe săptămână) sau ulei de peşte au o capacitate mai bună de memorare, datorită conţinutului ridicat în acizi graşi polinesaturaţi, cu rol important în stimularea funcţiilor cognitive, mai ales la persoanele vârstnice. În plus, prezenţa acizilor graşi Omega 3 (din somn, hering, ton, sardine) menţine tinereţea creierului şi favorizează comunicarea între neuroni, permiţând o procesare mai rapidă a informaţiilor, chiar la vârste înaintate.
Un conţinut scăzut de acizi graşi Omega 3 din sânge este asociat cu rezultate slabe la testele de memorare, cu apariţia unor dificultăţi legate de rezolvarea problemelor multiple şi a proceselor asociate cu gândirea abstractă.
Consumul de legume, verdeţuri cu fructe închise la culoare şi fructe proaspete asigură un supliment de beta-caroten, vitamine naturale (A, C, B, E) şi antioxidanţi, cu rol în menţinerea unui creier sănătos şi o bună circulaţie a sângelui. Sursele de vitamina A sunt morcovii cruzi şi sucurile de fructe. Vitamina C se găseşte în cartofi tineri, broccoli, lăptucă, spanac, varză albă şi roşie, tomate, afine, căpşuni, struguri, cireşe, portocale, banane, pepene. Vitamina E este prezentă în uleiul vegetal, mai ales de măsline, germeni de grâu, cereale integrale, migdale, seminţe, nuci. Vitamina B 12 din peşte, carne, lapte, brânzeturi şi ouă ajută la formarea hematiilor şi a celulelor sistemului nervos.
O atenţie deosebită trebuie acordată consumului de morcovi cruzi, ce conţin o substanţă care ajută la reducerea inflamaţiilor la nivelul creierului şi a dificultăţilor de memorare la elevi, studenţi, actori şi la persoanele vârstnice (se ia zilnic o porţie de salată cu morcovi cruzi, ulei de măsline şi lămâie). Efecte similare are şi consumul de ardei, usturoi, ţelină, fragi (care împiedică îmbătrânirea creierului), precum şi uleiul de măsline extravirgin (cu acţiune împotriva radicalilor liberi), contribuind la reducerea semnalelor de îmbătrânire a creierului.