Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Tratamente noi pentru pacienții cu Parkinson
Medicii Secției de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Constanța vin cu un mesaj de încurajare și speranță pentru pacienții lor diagnosticați cu Parkinson. Aceștia vor beneficia gratuit de două variante noi de tratament, de ultimă generație, folosite de specialiștii din Europa, care le pot asigura o viață aproape de normalitate. Este vorba despre tratamentul cu apomorfină și tehnologiile de ultimă generație (pompa cu triplă combinație levodopa/ carbidopa/ entacapona gel intestinal), precizează reprezentanții spitalului, într-un comunicat de presă.
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa se numără printre primele clinici din țară care pun la dispoziție pacienților aceste noi opțiuni de tratament, înregistrând deja primele cazuri cu rezultate remarcabile, a precizat șeful Secției Clinice de Neurologie din cadrul spitalului, conf. univ. dr. Any Docu Axelerad. Datorită terapiilor infuzionale, diminuarea efectelor bolii poate fi constantă, fapt ce va elimina din peisajul cotidian multe dintre simptomele des întâlnite, cum ar fi tremorul, încetineala sau dificultățile de mers.
Cele două metode noi de tratament necesită fie utilizarea unui dispozitiv transabdominal, permanent montat prin gastrostomie endoscopică percutană - metodă efectuată de o echipă mixtă de medici, în colaborare cu prof. univ. dr. Eugen Dumitru, șeful Secției Clinice de Gastroenterologie - fie introducerea unui ac subțire sub piele, fixat cu un adeziv pentru a fi menținut în această poziție.
Cu ajutorul acestor noi terapii, medicii își pot ajuta pacienții cu adevărat, având acum opțiunea de a individualiza tratamentul, în funcție de stadiul bolii și de simptomele cu care se confruntă zilnic fiecare pacient. (I. M.)