Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Tratamentul dependenţilor de droguri
Apariţia pe micul ecran a informaţiei că numai în Bucureşti există peste 24.000 de persoane consumatoare de droguri mă determină să fac câteva precizări şi comentarii.
Consumatorii de droguri pot fi împărţiţi în două categorii: - cei care consumă droguri uşoare cum este marijuana sau haşişul; - consumatori de droguri puternice cum sunt cocaina, morfina, heroina sau LSD-ul. Între aceste categorii se situează persoane care consumă diverse amestecuri de amfetamine, benzodiazepine, adesea combinate cu alcool. Tratamentul acestor dependenţe nu este nici uniform, nici simplu. De multe ori astfel de persoane se prezintă la centrele de dezintoxicare doar pentru faptul că nu mai au posibilităţi financiare de a-şi procura drogul preferat. De regulă, aceştia primesc metadonă, o substanţă care împiedică apariţia simptomelor neplăcute generate de lipsa drogului (sevraj), dar uneori continuă să-şi administreze o doză zilnică de heroină pentru a-şi procura starea de bine. Tratamentul la aceşti pacienţi este îndelungat şi de multe ori eşuează. De altfel, există o tendinţă clară în unele medii medicale că nu întotdeauna se poate obţine o renunţare totală la drog şi atunci se preferă ca persoana dependentă să primească un minimum de substanţe care să-i permită să se încadreze în societate şi să se evite astfel comiterea de acte antisociale. O substanţă înrudită cu morfina pentru tratarea dependenţei În ultimele trei decenii, în Statele Unite, Franţa şi Australia s-a utilizat o substanţă sintetică, înrudită cu morfina, pentru tratamentul dependenţei. Aceasta este buprenorfina, care are calitatea de a împiedica apariţia simptomelor de sevraj şi, mai mult, previne senzaţia de euforie în situaţia în care pacientul îşi administrează o doză de heroină. Nemaisimţind plăcerea drogului, persoana nu mai este motivată să-şi procure şi să consume heroină. Din păcate, acest lucru nu este pe placul consumatorului de drog care, nu de puţine ori, nu consimte la un astfel de tratament. Totuşi, statisticile demonstrează că procentul de revenire la droguri puternice a celor care iau buprenorfină este mult mai mic decât a celor care sunt trataţi pentru dependenţa lor cu metadonă. Un alt avantaj al utilizării buprenorfinei este acela că se utilizează un comprimat pe zi sau la două zile, în timp ce la metadonă se ajunge uneori la zeci de comprimate zilnic.