Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Tratamentul naturist al colonului iritabil
Cunoscut şi sub denumirea de colon spastic, sindromul colonului iritabil este o afecţiune intestinală care dereglează echilibrul normal dintre activitatea secretorie a mucoaselor şi activitatea motorie a intestinului. Tratamentele naturiste se fac cu plante care au acţiuni antiseptice, carminative, antispastice şi sedative.
Boala poate fi declanşată de factori interni (toxici, virali sau funcţionali, infecţii bacteriene ale tractului gastrointestinal, enterite bacteriene, virale sau toxice), precum şi de greşeli în alimentaţie (mese grase şi neregulate, servite în mare grabă sau exces de alcool, tutun, cafea şi lipsa fibrelor alimentare).
Tratamentele naturiste se fac cu plante care au acţiuni antiseptice, carminative, antispastice şi sedative. Sunt recomandate:
- infuzie din flori de tei şi salcâm, frunze de mentă şi roiniţă, herba de coada-şoricelului şi coada-racului, amestecate în părţi egale; se ia o lingură de amestec uscat şi mărunţit la 200 ml de apă clocotită, se infuzează acoperit 10 minute şi se beau, zilnic, două-trei ceaiuri puţin îndulcite, având efecte de relaxare a intestinelor, de reducere a spasmelor şi balonării;
- infuzie din frunze de lucernă, bogate în clorofilă şi vitamina K, cu rol în reglarea digestiei, refacerea florei intestinale şi curăţirea sângelui;
- infuzie de rozmarin sau ghimbir pentru calmarea spasmelor, reducerea balonării şi reglarea tranzitului intestinal; se beau câte 3 căni pe zi, după mesele principale;
- infuzie din flori de trifoi roşu şi muşeţel, cu rol în curăţirea ficatului şi sângelui;
- infuzie din fructe de chimen (două-trei căni pe zi) sau introducerea lor în mâncare, pentru reducerea crampelor intestinale;
- infuzie din mentă, muşeţel, turiţă mare sau nalbă, din care se consumă câte 100 ml de ceai de 3-4 ori pe zi;
- decoct din rădăcini de cicoare (se beau două căni pe zi);
- tinctură din rădăcini de genţiana, din care se iau câte 30 de picături într-un pahar de apă şi se bea înainte de mese;
- tinctură combinată de valeriană şi belladonna (în părţi egale), luată intern câte 20 de picături în puţină apă îndulcită, de două-trei ori pe zi, cu rol de reglare a activităţii muşchilor intestinali;
- suc de aloe vera (câte 100 ml de trei ori pe zi, luate pe stomacul gol), cu rol de curăţire a mucoasei colonului;
- gel din seminţe de pătlagină (două linguriţe macerate timp de 30 de minute în 150 ml de apă); se consumă cu ceai de coada-şoricelului contra constipaţiei;
- ulei de cătină albă, din care se ia câte o lingură, dimineaţa şi seara, înainte de mese, într-o cură de 30 de zile, cu o pauză de o lună, după care se reia tratamentul;
- pulbere din scorţişoară şi ghimbir (un vârf de cuţit de trei ori pe zi, înainte de mese), cu rol în calmarea durerilor abdominale.
Pentru prevenirea balonării este indicat să se consume suplimente din fibre vegetale, luate înainte sau în timpul mesei, în doze crescânde. De asemenea, în farmacii se găsesc preparatul Colon Help, care conţine 52% seminţe de in şi 33% tărâţe din seminţe de psyllium, precum şi preparatul Colon Cleanse, ambele cu rol de a curăţa colonul de toxine şi de resturi alimentare.
În uz extern se recomandă:
- baie caldă relaxantă, în care se adaugă câte trei picături de ulei eteric de mentă şi din boabe de ienupăr;
- masaj abdominal cu mişcări lente în sensul acelor de ceasornic, cu amestec de ulei eteric de mentă, santal, sâmburi de struguri şi migdale dulci.