Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Tratamentul naturist al indigestiilor

Tratamentul naturist al indigestiilor

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 24 Feb 2013

În tratamentul indigestiilor sunt recomandate specii de plante cu acţiuni excitante asupra secreţiilor gastro-intestinale, stimulând digestia devenită insuficientă.

Prin acţiuni de calmare a durerilor abdominale se reduc spasmele digestive şi se favorizează evacuarea gazelor intestinale.

În fitoterapie sunt utilizate numeroase specii medicinale: angelică, busuioc, călin, cătuşnică, chimion, cicoare, cimbru, coada-calului, coada-racului, coada-şoricelului, fenicul, gălbenele, ghinţură, hamei, iarbă mare, ienupăr, isop, lucernă, măghiran, măceşe, mentă, mur, muşeţel, obligeană, păpădie, pelin, salvie, soc, sunătoare, sovârv, tătăneasă, trifoi roşu, ulm, unguraş, valeriană, zmeur.

Reţetele de plante eficiente în indigestii şi crampe stomacale cuprind atât specii separate, cât mai ales amestecuri de plante, pentru obţinerea unor efecte cumulative:

- infuzie de mentă sau roiniţă - două linguri de frunze uscate la 500 ml de apă clocotită se infuzează în vas acoperit şi se bea întreaga cantitate de ceai, repartizată în 4-5 reprize pe zi;

- infuzie de coada-şoricelului - două linguriţe de flori uscate la 500 ml de apă clocotită se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau trei ceaiuri pe zi, având efect uşor astringent asupra indigestiei, greţurilor, diareei, hemoragiilor interne. Totodată, acţionează ca stimulatoare a apetitului şi reglatoare în funcţionarea aparatului digestiv;

- infuzie de cimbrişor sau pelin alb (două linguriţe de herba uscată la 500 ml de apă clocotită) se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau două căni pe zi înainte de mesele principale.

Amestecurile de plante includ, în principal, specii aromatice:

- infuzie din amestec cu coada-şoricelului (flori), mentă (frunze), ţintaură (herba), chimion şi fenicul (fructe); se ia o linguriţă de amestec uscat şi măcinat la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute în vas acoperit, se strecoară şi se bea câte jumătate de cană cu ceai cald, cu 30 de minute înainte de mesele principale;

- infuzie din amestec de anason, muşeţel, păpădie, busuiocul-cerbilor şi boldo, în părţi egale, din  care se iau două linguriţe amestec la 200 ml de apă clocotită, se infuzează două minute, se îndulceşte cu miere şi se beau una-două căni pe zi;

- decoct din  amestec de anason, chimion, fenicul (fructe) şi mentă (frunze); se ia o linguriţă amestec, care se fierbe 10 minute în 250 ml de apă, se infuzează 10 minute în vas acoperit, se strecoară şi se beau trei ceaiuri călduţe pe zi, într-o cură de 10-20 de zile, având efecte deosebit de bune în combaterea crampelor stomacale.

Pentru uz extern se prepară un amestec de plante: coada-şoricelului  - flori (5 g), nalbă mare  - flori (5 g), păducel - flori (5 g), mur - frunze (5 g), mac - flori (3 g), usturoi - bulbi (2 g); amestecul se pune într-un litru de apă clocotită şi puţin răcită, se lasă să macereze 4-5 ore în vas acoperit, se strecoară şi se toarnă într-un vas mai mare, se completează până la un litru şi se pun comprese pe abdomen, prin îmbibarea unui material flauşat, legat cu o pânză uscată de in, având efecte în combaterea durerilor de stomac şi a tulburărilor de digestie.

În prima zi după o indigestie acută se întrerupe alimentaţia şi se trece la un regim hidric, urmat de supe, apoi piureuri de cartofi, carne fiartă, pâine albă prăjită şi compoturi. La mese se bea puţin suc de lămâie pus în apă caldă.

Dintre produsele alimentare, a fost dovedită eficienţa consumului de cartofi, morcov, dovlecei, orz încolţit, pătrunjel, unele condimente stimulatoare (ardei roşu, usturoi, muştar, hrean, frunze de dafin), precum şi unele fructe (gutui, piersici, lămâi).

La nevoie se vor administra suplimente de enzime digestive, care grăbesc procesul de digestie şi absorb gazele din stomac.