Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Trei sferturi din cazurile de cancer pulmonar, inoperabile
Circa 75% din totalul cazurilor de cancer pulmonar din România sunt diagnosticate în stadiu inoperabil, atenţionează Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, care atrage atenţia cu privire la situaţia dramatică din ţara noastră în ceea ce priveşte accesul la terapii inovatoare al pacienţilor diagnosticaţi cu acest tip de cancer.
În România, în fiecare an, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar, iar trei sferturi dintre aceştia ajung la medic prea târziu, când boala este în stadiu inoperabil, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România. Acest lucru, dar şi lipsa accesului la terapiile inovatoare au făcut ca acest tip de cancer să reprezinte principala cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer şi pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal.
„Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenţia cu privire la situaţia dramatică din ţara noastră în ceea ce priveşte accesul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer pulmonar la terapii inovatoare. În România, 75% din totalul cazurilor diagnosticate cu această boală sunt identificate în stadiu inoperabil, această situaţie limitând drastic şansele de supravieţuire a pacienţilor”, susţin reprezentanţii FABC, citaţi de Agerpres.
Totodată, în contextul în care, la nivel mondial, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare despre cancerul pulmonar, asociaţiile bolnavilor de cancer trag un semnal de alarmă asupra acestei afecţiuni care cauzează cel mai mare număr de decese la nivel mondial - peste un milion de oameni pierzând lupta cu această boală în fiecare an.
„În Europa, cancerul pulmonar reprezintă o cincime din totalul cazurilor de cancer înregistrate la nivelul continentului - peste 250.000 de oameni au decedat numai în anul 2014. Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât şi ca număr de decese în rândul bărbaţilor, şi devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul 4, după cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal. (...) Conform studiilor de specialitate, rata de supravieţuire a pacienţilor diagnosticaţi cu această boală este extrem de redusă - pentru cei în stadiu avansat, şansele de supravieţuire sunt de aproximativ 18%, în timp ce pentru pacienţii care suferă de cancere pulmonare metastazate, în stadiu foarte avansat, rata de supravieţuire este estimată la numai 2%”, se mai arată în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, doar 1 din 3 cazuri de cancer pulmonar sunt diagnosticate într-un stadiu care permite aplicarea unor terapii utile, media de supravieţuire situându-se în intervalul 6-18 luni. Doar 20% dintre aceşti pacienţi trăiesc mai mult de un an.
În România, categoria de vârstă cea mai expusă acestei boli este reprezentată de persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 şi 65 de ani, iar 85% dintre pacienţii diagnosticaţi fiind fumători cronici.
De altfel, fumatul reprezintă, la peste 90% dintre pacienţi, cauza principală a cancerului pulmonar. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.
Pe lângă fumat, alţi factori de risc asociaţi cancerului pulmonar sunt expunerea la un fond chimic în care sunt prezente substanţe ca radonul sau azbestul, expunerea profesională sau accidentală la radiaţiile ionizante, dar şi preexistenţa unor afecţiuni pulmonare.