Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Uleiul de măsline, aliment şi remediu
Acest aliment poate avea puteri miraculoase pentru sănătate. Din timpuri preistorice, uleiul de măsline era folosit pentru iluminarea locuinţelor şi a clădirilor publice. Astfel, simbolistica uleiului de măsline a rămas legată de ideea de lumină. Există mai multe tipuri de măsline: unele sunt folosite pentru producerea uleiului, altele pentru mâncare. În Grecia, există cea mai mică rată a locuitorilor bolnavi de inimă sau de cancer, iar localnicii au ştiut dintotdeauna că asta se datorează în exclusivitate consumului de ulei de măsline.
Astăzi, copacul de măslin se mai cultivă în SUA şi Australia. Uleiul de măsline este un produs natural obţinut din boabele de măsline. Există o diferenţă între uleiul din fructe de măsline şi uleiul din sâmburele de măsline. Uleiul din sâmbure de măsline este obţinut prin mijloace chimice, iar uleiul din fructe de măsline se prepară prin mijloace naturale. În general, uleiul virgin de măsline este un produs natural, care nu şi-a schimbat caracteristicile. Acest ulei nu are chimicale şi se prepară la o temperatură care nu depăşeşte 33°C. Există şi ulei de măsline rafinat, care însă are o culoare mai ştearsă şi care nu miroase la fel ca uleiul produs natural. Uleiul de măsline este un elixir de sănătate, pentru că are mai puţine calorii şi mai multe vitamine. Acesta joacă un rol esenţial în prepararea mâncărurilor, cărora le dă un gust cu totul special. Alături de oţet şi de sare, este ideal pentru conservarea mâncărurilor (carne, peşte, legume, brânză). Dulciurile gătite cu ulei de măsline sunt, de asemenea, delicioase. Utilizat ca remediu în diverse afecţiuni Uleiul de măsline este folosit şi în tratamentul unor afecţiuni, fiind considerat un element de bază în compoziţia multor medicamente şi produse cosmetice. Acesta conţine acizi organici, vitamine, minerale. Fără îndoială, cel mai bun ulei de măsline este cel „extra- virgin“, făcut direct din sucul de măsline. Acest tip de ulei poate fi folosit în locul grăsimilor de animale şi chiar în locul untului, având efecte miraculoase asupra gustului atunci când este folosit alături de suc de lămâie, oţet şi ouă, în prepararea sosurilor de la aperitive. Grăsimile de animale nu au agenţi antioxidanţi, de aceea mâncărurile în care se folosesc nu au o rezistenţă foarte mare la căldură. Acesta este marele avantaj al uleiului de măsline faţă de celelalte tipuri de ulei. Studii recente au arătat că uleiul de măsline „extra-virgin“ poate să reziste şi unei temperaturi de 200 grade C. De asemenea, şi uleiul rafinat de măsline are o rezistenţă mai mare la căldură decât multe alte grăsimi de animale. A fost dovedit ştiinţific că uleiul de măsline absoarbe mai puţine grăsimi decât orice alt gen de ulei. Cum alegem uleiul de măsline Uleiul de măsline trebuie realizat după standarde internaţionale, ţinând cont de metoda de producere, de nivelul de aciditate şi de caracteristicile organice. - culoarea nu dovedeşte întotdeauna calitatea uleiului. Nuanţa unui bun ulei de măsline poate să varieze de la verde (dacă are clorofila ca element principal), până la galben auriu (dacă are caroten); - gustul şi mirosul uleiului de măsline sunt excelente. Dacă uleiul este puţin amar, asta înseamnă că măslinele nu au fost pe deplin coapte atunci când au fost culese; - aciditatea uleiului de măsline nu trebuie să depăşească 3,3 grade. În Grecia, este considerat a fi cel mai bun ulei acela care nu depăşeşte 0,5 grade aciditate. Metodele de culegere, depozitare şi presare a uleiului de măsline pot afecta nivelul de aciditate. - oxidarea este cauza cea mai importantă care duce la deteriorarea uleiului de măsline. Mirosul este cel care indică dacă este deteriorat sau nu. Afecţiuni ce pot fi tratate cu ulei de măsline - colesterolul mărit - uleiul de măsline reduce concentraţia colesterolului LDL (colesterolul rău) fără să scadă nivelul colesterolului bun (HDL); - hipertensiunea - în acest caz reduce presiunea sângelui, sistolică şi diastolică. Astfel, este redus riscul de infarct; - cancerul - poate să încetinească evoluţia cancerului la sân, precum şi celelalte tipuri de cancer. De asemenea, dieta cu ulei de măsline şi legume poate reduce şansele de apariţie a cancerului cu 75%; - problemele gastrointestinale - are capacitatea de a spori buna funcţionare a ficatului şi permite eliminarea substanţelor toxice din organism; - osteoporoza – uleiul de măsline ajută la menţinerea densităţii oaselor şi la protejarea împotriva osteoporozei; - artritele reumatice – uleiul de măsline reduce şansele apariţiei acestora cu 75%; - diabetul - uleiul de măsline are efecte benefice. * Dr. Carmen-Simona Galan este medic rezident Clinica a V-a Medicală şi de Geriatrie-Gerontologie din cadrul Spitalului Universitar CFR