Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Uleiul esențial de mirt, remediu util în bolile respiratorii

Uleiul esențial de mirt, remediu util în bolile respiratorii

Un articol de: Daniela Troia - 03 Iun, 2020

Frunzele mirtului conțin uleiuri esențiale valoroase, apreciate atât pentru uz medicinal, cât și pentru uz culinar, fiind folosite ocazional ca substitut pentru frunzele de dafin. Cel mai frecvent mod de utilizare este uleiul esențial, care poate fi aplicat în aromaterapie, cu efecte impresionante asupra sănătății dumneavoastră. Uleiul esențial de mirt miroase similar cu eucaliptul și este obținut prin distilarea cu abur a frunzelor.

Mirtul comun sau mirtul ­este o specie de arbust veșnic verde, originar din Europa de Sud, Africa de Nord și Asia de Vest. De asemenea, crește în America de Sud, Himalaya de nord-vest și Australia și este răspândit în regiunea mediteraneeană. Arbustul crește până la 243-365 cm înălțime, care este, de obicei, păstrată odată cu tăierile de întreținere. Planta se găsește lângă marginile laterale ale pereților clădirilor, în garduri vii și grădini. Îi priește orice tip de sol, atâta timp cât este bine drenat.

Fructele de mirt, cu un gust amărui, între aroma de ienupăr și rozmarin, sunt comestibile și pot fi consumate crude. Atât florile uscate ale plantei, cât și frunzele și fructele sunt folosite pentru aromatizarea alimentelor. La salate se pot adăuga flori proaspete. Lemnul și frunzele pot fi puse peste cărbune pentru a aromatiza carnea preparată pe grătar.

Beneficiile pentru sănătate ale mirtului includ efectele sale în afecțiunile respiratorii, în îngrijirea pielii, în imunitate și echilibru hormonal. Mirtul are niveluri ridicate de antioxidanți, cu proprie­tăți anticancerigene și antimutagene. Este destul de asemănător în compoziția chimică cu lemnul de santal, care a fost asociat cu o reducere a cancerului de prostată și de sân.

Flavonoidele din mirt reduc nivelul colesterolului rău, având rol de prevenire în bolile coronariene și accidente vasculare cerebrale. În îngrijirea pielii, mirtul poate elimina eficient acneea și alte imperfecțiuni. Trebuie aplicat sub formă de ulei esențial diluat în ulei vegetal, în concentrații foarte limitate. Compu­șii organici și antioxidanții puternici din mirt pot ajuta celulele să se vindece mai repede și să îmbunătă­țească aspectul zonelor afectate. Pentru tratarea afecțiunilor tractului urinar sau a rinichilor se utilizează frunzele de mirt, care ajută la stimularea urinării, eliminând astfel excesul de toxine, săruri, lichide și chiar grăsimi.

Compușii volatili și flavonoidele din mirt pot, de asemenea, ajuta la reglarea glicemiei din organism. Miricetinul, una dintre cele mai importante flavonoide care se găsesc în mirt, ajută persoanele care suferă de Alzheimer și demență. Utilizarea terapeutică a frunzelor de mirt și a fructelor de pădure menține limpede mintea și poate preveni degradarea căilor neuronale, care duc la aceste tulburări cognitive teribile.

Uleiul esențial de mirt este utilizat în mod obișnuit și pentru ameliorarea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi bronșita și astmul, calmând căile respiratorii. Totodată, este recomandat ca aplicație locală în tratamentul reumatismului, ca tratament topic pentru acnee și ca antiseptic general.

Frunzele de mirt sunt aromate, balsamice, hemostatice și tonice. Planta poate fi consumată în preparate pentru uz intern în tratamentul infecțiilor urinare, în caz de probleme digestive, congestie bron­șică, sinuzită și tuse uscată. Extern, este utilizată în tratamentul acneei, rănilor, infecțiilor gingivale și hemoroizilor. Frunzele pot fi utilizate în stare proaspătă sau uscate.

Fructele sunt carminative și sunt folosite în tratamentul dizenteriei, diareei, hemoroizilor, ulcerațiilor interne și al reumatismului. Infuzia de fructe este benefică pentru tratarea diareei, dizenteriei, ulcerelor interne. Decoctul din frunze și fructe este folosit ca antimicrobian, în tuse și afec­țiuni orale, pentru constipație și antihemoragic. Decoctul de fructe este folosit pentru a îmbăia nou-născutul cu pielea iritată. Uleiul obținut din fructe întărește firul de păr și ajută la creșterea lui datorită proprietăților sale de tonifiere.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   tratament