Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Un ajutor al memoriei: roiniţa

Un ajutor al memoriei: roiniţa

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 24 Iunie 2012

Roiniţa, melisa sau lămâiţa este o plantă medicinală importantă pentru proprietăţile ei cardiotonice vascular, stimulente ale poftei de mâncare şi tranchilizante. Roiniţa măreşte secreţia gastrică şi biliară, stimulează digestia şi înlătură senzaţia de vomă la femei gravide. Tincturile şi decocturile de roiniţă au efecte benefice în colitele cronice, hepatitele cronice, tulburări de tranzit pe fond nervos, în bolile pulmonare (crize de astm bronşic, tuse convulsivă, bronşite, faringite, guturai, febră) şi în bolile sistemului nervos (insomnii, stări nevrotice, spasme, migrene, vertij, ameţeli, cefalee, surmenaj intelectual, slăbirea memoriei, insomnie, depresie nervoasă, anxietate şi căderi psihice). Totodată, planta combate cu succes hipotensiunea arterială, palpitaţiile nocturne la inimă, nevroza cardiacă, slăbiciunea de inimă, tulburările cardiovasculare, conjunctivita, nevralgiile dentare şi durerile de urechi.

Infuzie concentrată: din 30 g de frunze uscate la 1 l de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte şi se beau 3 ceşti pe zi pentru întărirea memoriei, în insomnii şi tulburări respiratorii.

Tinctură: din 10 g frunze uscate în 50 ml de alcool de 70 de grade; se macerează 2 săptămâni şi se administrează câte 40-50 de picături introduse în ceai, la bolnavii cu palpitaţii şi indigestii.