Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Un aliat neașteptat împotriva COVID-19, apa de gură
Încă un studiu confirmă eficiența apei de gură pentru reducerea riscului de infectare cu virusul SARS-CoV-2. După cercetări efectuate anterior în Statele Unite și Marea Britanie, care demonstrau că apa de gură poate reduce încărcătura virală care provoacă boala COVID-19, cercetătorii spanioli de la Universitatea din Valencia și de la Centrul de cercetare în domeniul sănătății orale din Barcelona confirmă şi ei această ipoteză, atribuind rolul de potențial inhibitor al noului coronavirus unei substanțe cu proprietăți antiseptice utilizate în formula mai multor tipuri de apă de gură, și anume clorura de cetilpiridinium (CPC).
Deși contaminarea cu noul coronavirus se poate produce în cursul unor activități care implică cavitatea bucală, cum sunt vorbitul, respirația, tusea sau chiar cântatul, atenția a fost axată până acum mai mult asupra transmiterii la nivelul căilor nazale și al plămânilor. În aproape jumătate din cazurile de COVID-19 apar manifestări ale infecției la nivelul cavității bucale, precum pierderea gustului, senzația de gură uscată sau leziunile orale. Or, cavitatea bucală poate juca un rol important în transmiterea încărcăturii virale către plămâni sau către tractul gastrointestinal, așa cum se întâmplă și în cazul altor boli virale, precum pneumonia sau în bolile inflamatorii gastrointestinale, potrivit studiului cercetătorilor spanioli, prezentat în publicația specializată „Journal of Oral Microbiology”.
În consecință, reducerea încărcăturii virale este de importanță majoră, mai ales în activitățile stomatologice, motiv pentru care numeroase organizații de profil și-au stabilit în acest sens o serie de protocoale sau recomandări clinice. Astfel, utilizarea clorurii de cetilpiridinium a fost introdusă ca măsură pentru reducerea încărcăturii virale din cavitatea bucală înaintea unor tratamente stomatologice, diminuând astfel riscurile ca pacientul să transmită virusul în timpul acestor tratamente.
Cercetătorii spanioli vin, prin intermediul studiului lor, și cu o explicație privind eficiența unor tipuri de apă de gură în prevenirea COVID-19. Clorura de cetilpiridinium - prezentă în formula apei de gură și a unor paste de dinți pentru capacitatea sa de a reduce placa bacteriană și de a opri inflamațiile gingivale - poate distruge și membrana exterioară a noului coronavirus, diminuând în acest fel capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se înmulți în organism. Acest proces a fost observat cu ajutorul tehnologiei de microscopie electronică și s-a stabilit că este suficientă o concentrație de clorură de cetilpiridinium de numai 0,05 la sută pentru a inactiva virusul SARS-CoV-2 cu care intră în contact.
În opinia cercetătorilor spanioli, descoperirea lor poate fi o bază de pornire pentru studii viitoare, care să demonstreze că utilizarea apei de gură poate constitui o metodă complementară pentru a preveni transmiterea unor infecții respiratorii cauzate de diferite tipuri de coronavirusuri. Prin urmare, pe lângă toate celelalte măsuri de prevenţie cunoscute deja, folosirea frecventă a apei de gură poate ajuta la diminuarea riscului de infectare. (I. M.)