Pelteaua de gutui este un aliment care se obține din resturile ce cad de la prepararea dulceții sau compotului de gutui, și anume coaja, sâmburii și chiar cotoarele, dacă acestea nu conțin viermi. Pelteaua este
Un leac pentru bătături: oţetul de gălbenele
De veacuri, medicina populară a folosit gălbenelele ca pe un remediu eficient în cicatrizarea rănilor dureroase. În mod tradiţional, infuzia de gălbenele este folosită aproape în fiecare casă de român pentru efectul său calmant în bolile de stomac, în mod special în gastritele hiperacide, dar şi pentru modul eficient în care acţionează în cazul bolilor de ficat. Aşa cum spuneam, din bătrâni se ştie că gălbenelele cicatrizează rănile greu vindecabile, plăgile cu puroi, erupţiile şi petele de pe piele. Sunt folosite cu succes pentru tratamentul furunculilor, al degerăturilor, al înţepăturilor de insecte. Astăzi o să vă prezentăm o reţetă de preparare a oţetului de gălbenele, cu siguranţă cel mai potrivit leac pentru a veni de hac bătăturilor supărătoare. Astfel, oţetul se prepară din frunze proaspete de gălbenele, strivite şi macerate într-un litru de oţet, timp de 48 de ore. Oţetul obţinut se strecoară şi se pun comprese pe negi, bătături şi îngroşări de piele, cu efecte rapide.