Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Un milion de români vor putea fi vaccinaţi antigripal
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS), începând din luna noiembrie a acestui an, la nivel naţional va fi demarată campania de vaccinare antigripală, urmând să fie imunizate categoriile de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Pentru sezonul 2011-2012, MS va achiziţiona un milion de doze de vaccin antigripal, bugetul alocat fiind de 11 milioane de lei. Astfel, vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, precum şi personalul medical. "Achiziţia vaccinului gripal se va face în două etape. În prima etapă, direcţiile de sănătate publică achiziţionează, la nivel local, un număr de aproximativ 270.000 de doze de vaccin gripal, urmând ca restul de 730.000 de doze să fie cumpărate de către minister în cadrul unei licitaţii publice care a fost deja demarată pe site-ul de licitaţii www.seap.ro. Conform estimărilor noastre, vom putea începe campania luna viitoare", a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii. Ca în fiecare an, campania naţională de vaccinare antigripală se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă în care au loc fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Conform datelor raportate de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în cea de-a doua săptămână de monitorizare a anului 2011, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii şi afecţiuni clinice compatibile cu gripa este de 115.675, în creştere cu peste 1% faţă de săptămâna trecută. Specialiştii de sănătate publică susţin că această uşoară creştere este urmarea condiţiilor meteorologice, în special a variaţiilor de temperatură, dar că se înscrie în limitele evoluţiei normale pentru această perioadă. De asemenea, în săptămâna 10-16 octombrie au fost înregistrate 62 de cazuri ce reprezintă afecţiuni compatibile cu gripa, în scădere cu 46 de cazuri faţă de săptămâna precedentă. Totodată, ponderea internărilor acestor cazuri se află în scădere cu peste 3%. În cele două săptămâni de monitorizare a infecţiilor respiratorii, medicii nu au depistat nici un caz de îmbolnăvire de gripă care să fi fost confirmat în urma analizelor de laborator.