Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Un nou examen medical pentru viitorii șoferi
Obținerea permisului auto va fi condiționată, în scurt timp, de obținerea unui aviz special din partea medicului pneumolog pentru aceia dintre viitorii șoferi care suferă de apnee în somn. Măsura trebuie implementată la cererea unei directive a Uniunii Europene.
Reprezentanții Ministerului Sănătății consideră măsura absolut necesară, în condițiile în care această boală afectează capacitatea de concentrare a celui care conduce, provocând somnolență diurnă și depresie.
Apneea în somn este o afecțiune ce constă într-o întrerupere temporară a respiraţiei în timpul somnului pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Apneea obstructivă este cauzată de ocluzii ale căilor aeriene superioare. Tocmai de aceea, candidaţii la concursul pentru obţinerea permisului auto sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv vor trebui să se prezinte la o consultaţie medicală, în urma căreia să obţină un aviz autorizat. Măsura trebuie aplicată și în cazul celor care sunt deja șoferi, dar care trebuie să își reînnoiască permisul de conducere. „Permisele de conducere pot fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, se arată într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, citat de Agerpres.
De asemenea, candidaţii sau conducătorii auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care urmează un tratament vor fi obligați să se prezinte periodic la examinări medicale, la intervale care nu depăşesc trei ani pentru conducătorii auto din grupa I şi un an pentru conducătorii auto din grupa a II-a, pentru a stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a-l continua şi menţinerea unei vigilenţe adecvate.
Potrivit noului ordin de ministru, nu vor mai putea obține permis de conducere, iar cei care au deja nu și-l vor mai putea reînnoi în cazul în care, în urma unui examen medical de specialitate, se constată că suferă de afecţiuni neurologice grave. Există însă și excepții. Astfel, „tulburările neurologice asociate afecţiunilor sau intervenţiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic conduc la deficienţe senzoriale sau motorii şi afectează echilibrul şi coordonarea trebuie să fie luate în considerare în funcţie de efectele lor funcţionale şi riscurile evolutive. În astfel de cazuri, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere se poate realiza sub rezerva evaluării periodice, în cazul riscului de agravare”, se arată în prevederile acestui proiect.
Proiectul de lege ajuns deja în dezbatere publică trebuie adoptat în cel mai scurt timp, pentru a răspunde cerințelor impuse de Uniunea Europeană, cu privire la regimul de acordare a permiselor de conducere.