Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Un pacient cu transplant cardiac a suferit şi un transplant renal
Ieri, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj a fost realizată, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală de transplantare a unui rinichi la un pacient care suferise deja un transplant cardiac.
Intervenţia a fost realizată de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, condusă de prof. univ. dr. Mihai Lucan. Pacientul supus operaţiei de transplant este un bărbat din Covasna, de 41 de ani. Acesta va primi un rinichi de la mama sa, în vârstă de peste 60 de ani. Potrivit medicilor, Kovacs Janos trăieşte de zece luni cu ajutorul dializei. "În mod tradiţional, la începuturile activităţii noastre, se considera că este absolut contraindicat să faci două transplanturi la acelaşi pacient. Şi se considera că insuficienţa cardiacă severă este o contraindicaţie pentru transplant renal. Nu e adevărat. Experienţa şi dezvoltarea tehnologică au arătat că transplantul renal ameliorează insuficienţa cardiacă. Un transplant renal bun prelungeşte supravieţuirea grefei cardiace", a declarat prof. Mihai Lucan, în cadrul unei prezentări pentru presă. Medicul a explicat că, în general, pacienţii care au fost transplantaţi dezvoltă, după o vreme, insuficienţă renală, din cauza medicamentelor pe care le iau postoperatoriu şi care ajută organismul să se refacă şi să reacţioneze bine la noul organ. Potrivit statisticilor, în transplantul pulmonar, după cinci ani, în 15% dintre cazuri apare insuficienţa renală, iar în transplantul hepatic, la 18% dintre pacienţi. Cele mai multe cazuri de pacienţi cu insuficienţă renală apar în cazul transplantului intestinal. "La ora actuală se dovedeşte că transplantul renal ajută la prelungirea supravieţuirii transplantului cardiac", a mai precizat prof. Mihai Lucan. La ICUTR Cluj s-au realizat de-a lungul timpului mai multe operaţii de transplant multiplu, la acelaşi pacient, respectiv nouă operaţii combinate de rinichi şi pancreas, două transplanturi duble de rinichi şi un transplant renal după transplant hepatic.