Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Un român din zece are diabet
În perioada 8-14 noiembrie, în întreaga lume se vor derula activităţi de prevenţie a diabetului zaharat, precum şi de diagnosticare precoce a acestei boli, una dintre cele mai frecvente maladii cronice ale acestui secol.
Pe întreg parcursul săptămânii viitoare, la nivel mondial vor fi derulate campanii de prevenire a bolii şi de conştientizare a riscurilor pe care aceasta le implică. În România, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice au anunţat derularea celei de-a VII-a ediţii a campaniei naţionale „Controlul diabetului stă pe masa ta“, care are ca scop conştientizarea populaţiei cu privire la însuşirea unui comportament alimentar sănătos în profilaxia şi controlul diabetului. De asemenea, în zilele de 14 şi 15 noiembrie, între orele 9.00 şi 16.00, bucureştenii îşi vor putea testa gratuit glicemia şi hemoglobina glicată într-un cort special amenajat în zona Piaţa Unirii.
Potrivit iniţiatorilor, campania „Controlul diabetului stă pe masa ta“ doreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la prevalenţa crescută a cazurilor de diabet zaharat din România. Astfel, conform datelor centralizate la finele Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat, ceea ce înseamnă o prevalenţă a bolii de 11,6% în rândul populaţiei. „Este nevoie să intensificăm eforturile pentru ca românii să conştientizeze faptul că diabetul zaharat este o boală serioasă, care, netratată corespunzător, poate duce la probleme grave. Astfel, pe lângă testările de glicemie şi hemoglobină glicată, în cadrul campaniei naţionale «Controlează-ţi Diabetul» vom discuta despre riscurile diabetului zaharat, despre asocierea acestei afecţiuni cu o serie de factori de risc, pentru a preveni instalarea diabetului şi a complicaţiilor cronice ireversibile ale acestei patologii“, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Potrivit medicilor nutriţionişti, diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile şi una dintre cele mai răspândite suferinţe endocrine. Boala se caracterizează prin creşterea semnificativă a nivelului de glucoză din sânge (hiperglicemie). Printre simptomele care pot indica apariţia afecţiunii se numără: setea excesivă, foamea excesivă şi eliminarea de urină în cantităţi mari. Există două tipuri de manifestare şi control al bolii: diabetul de tip 1, ţinut sub control prin terapia cu insulină şi diabetul de tip 2, care poate fi gestionat printr-o dietă atentă şi prin administrarea de medicamente antidiabetice.
În 2014, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat, 14 noiembrie, va avea drept slogan „Alimentaţia sănătoasă şi Diabetul“. (Cristina Zamfirescu)