Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Un sfert dintre români se tratează des cu antibiotice
Potrivit studiului "Consumul de antibiotice la români", realizat de Institutul de cercetare de piaţă GfK HealthCare România, aproape jumătate dintre români au consumat antibiotice în ultima jumătate de an, iar un sfert dintre români folosesc frecvent antibiotice pentru tratarea diferitelor afecţiuni.
Studiul realizat de GfK HealthCare România şi-a propus să afle obiceiurile de consum de antibiotice ale românilor, pentru ce afecţiuni sunt folosite şi cum decid oamenii să ia astfel de tratamente. Rezultatele au arătat că 44% dintre românii cu vârsta peste 15 ani au luat cel puţin o dată, în ultimele 6 luni, un tratament cu antibiotic, iar 23% au luat cu o lună în urmă sau mai recent. De asemenea, un procent semnificativ de persoane cu vârsta de peste 60 ani, pensionate sau casnice, au luat un antibiotic în ultima săptămână. De asemenea, conform studiului, aproape un sfert dintre români se tratează des cu antibiotic. 22% dintre respondenţi au declarat că iau de 2-3 ori pe an un tratament cu antibiotic, iar 12% iau de 4-5 ori pe an sau mai des un astfel de tratament. Restul românilor, puţin peste jumătate, folosesc antibiotic o dată pe an sau mai rar. În topul afecţiunilor pentru care românii consumă antibiotice sunt: răceala (21%), infecţia asociată cu durerile de dinţi (18%), infecţia cu durere în gât (7%), gripa (7%) sau infecţiile, în general (5%). Totuşi, 52% dintre respondenţi au declarat că au luat antibiotic la recomandarea medicului de familie, în vreme ce medicul specialist a recomandat un astfel de tratament pentru 19% dintre românii participanţi la cercetare. În 9% din cazuri recomandarea a venit din partea farmacistului, iar 8% dintre respondenţi au luat singuri decizia de a folosi un astfel de tratament. O treime dintre cei care au decis singuri să ia un tratament antibiotic l-au luat pentru tratarea unei răceli, iar o altă treime a luat un astfel de tratament pentru a trata o durere/ infecţie la dinţi. "Procentul celor care îşi administrează singuri un antibiotic este în continuare destul de ridicat, aspect îngrijorător mai ales prin faptul că aceştia oferă acest tip de tratament din proprie iniţiativă şi propriilor copii, ceea ce face ca numărul persoanelor auto-medicate să crească şi mai mult, situaţie departe de normalitate, care poate avea impact nu doar asupra propriei stări de sănătate sau a familiilor lor, dar şi asupra sănătăţii celor din jurul lor", a declarat Irina Crăciunescu, senior research consultant GfK HealthCare România. Studiul "Consumul de antibiotice la români" a fost realizat în luna mai 2011, pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.000 de respondenţi cu vârsta de peste 15 ani.