Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Un vaccin din secreția țânțarului ar putea opri epidemiile
Odată cu venirea sezonului cald, vin inevitabil și neplăcerile mușcăturilor de țânțari, care, dincolo de disconfort, reprezintă și un pericol de îmbolnăviri ce nu trebuie neglijat. Țânțarii pot să transmită o mulțime de tipuri de viruși și paraziți care provoacă la om boli foarte grave, precum malaria, meningita West Nile, filariaza limfatică, febra Dengue, febra galbenă, boala Zika sau encefalita japoneză.
Omenirea se confruntă de secole cu aceste boli, dar în ultimele decenii epidemiile provocate în diferite zone ale lumii de viruși ca West Nile sau Zika au luat prin surprindere sistemele de sănătate din țările afectate și au făcut numeroase victime. Pe lângă gravitatea bolilor răspândite prin intermediul țânțarilor sau al altor insecte, un motiv de îngrijorare îl reprezintă și viteza mare de răspândire a virușilor. În cazul virușilor cu transmitere directă, cum sunt virușii gripali, cei care provoacă infecții gastrointestinale și chiar noul coronavirus, viteza de răspândire se poate reduce prin spălarea frecventă a mâinilor, purtarea măștilor de protecție și evitarea locurilor aglomerate.
În cazul virușilor și paraziților transmiși prin înțepăturile de insecte, răspândirea nu depinde de respectarea măsurilor de igienă personală sau de distanțare socială, fiind mai dificil să se prevină epidemiile. Potrivit datelor OMS, cel puțin 17% din totalul cazurilor de boli infecțioase la nivel mondial sunt provocate prin mușcături de insecte și mai mult de 700 de mii de oameni mor anual din această cauză. Faptul că răspândirea acestor tipuri de viruși depinde de insecte ar putea fi însă tocmai veriga lor slabă. O echipă de cercetători de la Institutul American pentru Boli Alergice și Infecțioase a făcut primele teste cu un vaccin bazat pe o peptidă specifică salivei țânțarilor, potrivit agenției Reuters. Spre deosebire de vaccinurile împotriva bolilor cu transmitere directă, care acționează asupra agenților patogeni, pentru bolile transmise prin intermediul insectelor cercetătorii americani s-au gândit la un vaccin care să acționeze chiar împotriva insectelor care le transmit. Ideea vaccinului pe baza salivei de țânțar este de a „antrena” sistemul imunitar al organismului uman să recunoască substanțele proteice prezente în saliva țânțarilor și să reacționeze pentru a opri sau a diminua infecția.
Acest principiu a fost testat și în trecut, împotriva altor boli infecțioase. Un vaccin realizat pe baza salivei musculiței de nisip s-a dovedit eficient la maimuțele-macac împotriva leishmaniozei, o boală parazitară foarte gravă transmisă de aceste insecte. Un vaccin realizat pe același principiu, din saliva țânțarului-anofel, s-a dovedit eficient la șoareci, împotriva malariei, iar un studiu efectuat tot pe șoareci a dovedit eficiența unui vaccin de acest fel împotriva infecției cu virusul Zika. Acum, cercetătorii de la Institutul American pentru Boli Alergice și Infecțioase studiază reacția imunitară a organismului uman, iar rezultatele preliminare sunt încurajatoare. Urmează însă și alte teste, având în vedere potențialul alergenic al salivei de țânțar.
Dacă un astfel de vaccin se va dovedi în cele din urmă sigur, marele avantaj va fi că ar putea fi folosit împotriva tuturor virușilor și agenților patogeni transmisibili prin intermediul țânțarilor. Țânțarii creează probleme în fiecare an și în România. Când vremea se încălzește, apar și infecțiile cu virusul West Nile, care din păcate duc la deces în unele cazuri, mai ales la pacienții cu comorbidități.
(Ileana Marin)