Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Va fi întocmit un nou proiect al Legii sănătăţii
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au anunţat că în perioada imediat următoare vor începe o serie de consultări cu factorii implicaţi în sistemul sanitar, în vederea elaborării unui nou proiect al Legii Sănătăţii. Asociaţiile care îi reprezintă pe bolnavi susţin că acest proiect trebuie centrat pe nevoile pacientului.
Consultările cu profesioniştii implicaţi în sistemul de sănătate vor începe în perioada imediat următoare, au anunţat reprezentanţii ministerului de resort, dezbaterile vizând organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, dar şi revizuirea pachetul de servicii de bază acordat asiguraţilor. Prima întâlnire va avea loc mâine, în cadrul Colegiului Medicilor din România. Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) consideră că premisele unei Legi a Sănătăţii viabile şi eficiente pot fi obţinute doar dacă iniţiativa legislativă este centrată pe pacient. Tocmai de aceea, Asociaţia propune instituirea unui Comitet Consultativ Naţional, format din reprezentanţi ai pacienţilor, ai medicilor, ai farmaciştilor, ai tuturor actorilor implicaţi în sistemul de sănătate, pentru elaborarea viitoarei Legi a Sănătăţii, a pachetului de bază şi a Contractului-cadru. De asemenea, reprezentanţii asociaţiei menţionează că după o atentă analiză a proiectului anterior de lege au elaborat o serie de amendamente şi propuneri. Ei susţin necesitatea înfiinţării Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor şi a Asiguraţilor - ANPPA - în subordinea Parlamentului, care să aibă rolul de control, supraveghere şi monitorizare a sistemului de sănătate în general şi a patologiilor majore care afectează populaţia, în particular, iar pentru o protecţie reală a pacienţilor este necesară elaborarea unui capitol special în viitoarea Lege a Sănătăţii, dedicat drepturilor pacienţilor şi asiguraţilor. În schimb, pentru a putea bugeta "realist" fondurile alocate programelor naţionale, conform cu necesităţile pacienţilor, reprezentanţii APCR propun "realizarea registrelor naţionale de pacienţi pentru fiecare boală cronică". Aceste măsuri vor conduce la asigurarea egalităţii dreptului la viaţă pentru pacienţii cu boli cronice din România prin dispariţia listelor de aşteptare, iniţierea tratamentului în momentul optim, asigurarea calităţii vieţii pacientului. Reprezentanţii asociaţiei propun şi creşterea bugetului pentru sănătate la un minim de 6% din PIB, conform recomandărilor UE, şi, pentru transparenţa fondurilor existente în sănătate, trecerea CNAS sub control parlamentar şi numirea la conducere a unui preşedinte apolitic. APCR include cele cinci asociaţii şi federaţii de pacienţi cu afecţiuni cronice, respectiv Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România - FABC, Fundaţia "Speranţa Diabeticilor" Turda - FSDT, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România - APAH-RO, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România - ANHR şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune - AAPA, care reprezintă interesele a peste 2,5 milioane de persoane aflate în suferinţă.