Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Vaccinarea copiilor va avea loc din nou în școli și grădinițe
Începând din acest an, vaccinarea copiilor din grădinițe și școli, în municipiul București, ar putea să fie din nou făcută la nivelul instituțiilor de învățământ în care sunt înscriși, și nu la medicii de familie, ca până acum. Recomandarea a venit din partea directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB), dr. Cristina Pelin, care a susţinut la şedinţa Colegiului prefectural de la începutul acestei săptămâni că, în felul acesta, ar exista o evidență clară a copiilor vaccinați și a celor nevaccinați, fapt ce ar duce la o mai bună monitorizare și profilaxie a bolilor.
„Cel mai bine ar fi, totuşi, ca vaccinarea să fie preluată, cum a fost şi până acum, de şcoli şi grădiniţe, astfel încât să avem o evidenţă clară a copiilor care au fost vaccinaţi și care trebuie vaccinaţi. Şi nouă ne-a îngreunat foarte mult munca, din cauză că sunt o mie de medici de familie la nivelul municipiului Bucureşti”, a declarat directorul DSPMB.
Cristina Pelin a menţionat că în acest moment Direcţia de Sănătate Publică nu mai are o evidenţă clară a copiilor vaccinaţi, deoarece o parte dintre medicii de familie fac raportările necesare în Registrul electronic de vaccinări, iar alţii nu. Pe de alte parte, DSP nu are pârghii pentru a-i sancţiona pe cei care nu raportează vaccinările.
„Pentru ca un program naţional de vaccinare să fie eficient, el trebuie să cuprindă aproape 97-98% din copiii eligibili, adică dintre copiii cărora li se adresează vaccinul. Altfel, există riscul ca un copil, chiar vaccinat fiind, să se îmbolnăvească şi el”, a precizat Adrian Călugăru, inspector-șef DSPMB.
Acesta a precizat că, în 2016, în Bucureşti, au fost administrate 168.070 de doze de vaccin în cadrul Programului Naţional de Vaccinare.