Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Vara, anotimpul curelor de fructe
Pentru perioada de vară, în care, pe lângă problemele uzuale de sănătate, intervin neplăcerile cauzate de temperaturile ridicate, cu întregul şir de consecinţe ce derivă de aici, medicii recomandă prudenţă şi în alimentaţie. Aşadar, este indicat consumul de alimente uşor digerabile, cantităţi de lichide care să asigure în permanenţă o bună hidratare, evitarea consumului de carne tocată şi peşte (extrem de uşor alterabile) şi asigurarea unei igiene corespunzătoare în procesul de preparare a hranei.
În timpul verii, din cauza căldurii excesive la care este supus, organismul poate suferi tulburări severe, care, asociate cu boli deja existente, pot avea urmări grave pentru buna sa funcţionare. Cele mai afectate par a fi persoanele supraponderale şi care suferă de reflux gastro-esofagian („arsuri“ sau întoarcerea acidităţii stomacale spre esofag). Recomandarea medicului, în cazul acestor bolnavi, este aceea de a consuma alimente mai uşor digerabile (fructe, legume, zarzavaturi proaspete sau fierte). „Lactatele pot fi folositoare dacă nu avem intoleranţă (diaree, balonare) la lactoza din laptele dulce. Trebuie acordată o mare atenţie băuturilor gazoase, pe care de multe ori le consumăm spre a ne hidrata, şi dulciurilor refrigerate (îngheţată) pe care le putem consuma în exces. Totuşi, pentru hidratare sunt de preferat băutu-rile neacidulate“, a declarat pentru Agerpres prof. dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni. Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul persoanelor cu tendinţă spre constipare. În acest caz, legumele şi zarzavaturile, bogate în celuloză, reglează tranzitul intestinal. Legumele la grătar sau budincile de varză şi conopidă sunt, de asemenea, recomandate. „Este binecunoscut necesarul de hidratare şi constat cu bucurie că mulţi oameni au înţeles corect recomandările medicale pe timp călduros, având mereu la ei o sticluţă cu apă. Apa este utilă şi tubului digestiv - colonului -, pentru a asigura un tranzit corect“, a explicat medicul gastroenterolog. Bolile diareice, cele mai frecvente afecţiuni ale verii Cele mai frecvente afecţiuni de sezon, bolile diareice apar, în primul rând, ca urmare a unei igiene deficitare în ceea ce priveşte alimentele, modul de preparare a acestora, dar şi a igienei persoanelor care le gătesc. În plus, intervine şi alterarea rapidă a alimentelor din cauza temperaturilor ridicate şi a păstrării acestora în spaţii nepotrivite din acest punct de vedere. Cel mai uşor perisabile produse, spun medicii, sunt lactatele, carnea tocată, peştele şi ouăle. „Trebuie categoric să evităm consumul legumelor şi fructelor nespălate bine. Nu trebuie nici să exagerăm, căci fructele ţinute mult timp în apă îşi pierd o bună parte din conţinutul de vitamine. Legumele se pot altera la căldură mare şi, dacă vedem roşii pălite sau moi, este bine să nu le consumăm. Lactatele se alterează uşor, la fel îngheţata. Trebuie să cumpărăm numai din magazinele care au climatizare şi refrigeratoare“, a atras atenţia prof. dr. Mircea Diculescu. Specialistul a mai adăugat că la fel de periculos pentru sănătate poate fi şi consumul de carne tocată, precum cea folosită la prepararea micilor, care de multe ori nu este de cea mai bună calitate. În plus, aici intervine şi modul în care aceste produse sunt pregătite, mulţi comercianţi folosind resturi alterate, reprocesate. În perioada verii, cu precădere, spălatul pe mâini cât mai des trebuie să devină un obicei, pentru a preveni instalarea unei boli diareice sau a enterocolitelor. „Putem să avem greţuri, vărsături şi febră, precum şi diaree. Nu e greu de ţinut minte că un aliment poate să conţină el însuşi bacterii şi că simptomele apar după multe ore, dar anumite bacterii îşi descarcă toxinele în alimentul alterat şi simptomele apar mult mai repede, în câteva minute“, a explicat prof. dr. Diculescu. În cazul în care a fost ingerat un aliment contaminat cu bacterii nocive, organismul reacţionează imediat, încercând să îl elimine prin vărsături sau diaree. De aceea, după un astfel de episod, hidratarea este obligatorie şi trebuie făcută de urgenţă. Trei fructe şi patru legume pe zi te feresc de orice boală Potrivit preşedintei Societăţii Române de Nutriţie, prof. univ. dr. Mariana Graur, o alimentaţie sănătoasă presupune un regim alimentar echilibrat, cu moderaţie în toate, care să păstreze greutatea corporală, puterea de a lupta cu bolile, de a ameliora sau a vindeca anumite boli şi de a menţine organismul în formă. „Un om care mănâncă corect este un om sănătos. Sunt recomandate pâinea neagră şi cea integrală, dar nu o pâine albă, colorată, ci chiar din făină integrală, pentru că vitaminele şi minerale se găsesc în coaja bobului de grâu, deci în tărâţa aceea care ar trebui să mai fie conţinută în pâine. Dacă am mânca echilibrat, adică peste 1.400 de calorii, şi dacă am respecta vorba englezului, care spune că trebuie să mănânci trei fructe pe zi şi patru legume, atunci 100% organismul nostru ar primi tot ce-i trebuie“, a precizat prof. dr. Mariana Graur. Apa şi iaurtul, prietenii organismului Apa are o importanţă vitală în această perioadă, atât pentru oamenii cu o greutate normală a corpului, dar în mod special pentru cei care au probleme din acest punct de vedere. Specialiştii susţin că arderea grăsimilor, depozitate în urma consumului de alimente hipercalorice, este condiţionată, în primul rând, de un consum adecvat de apă. Mai mult decât atât, nici normo-ponderalii, nici supraponderalii nu ştiu când e necesar sau nu să bea apă şi nici că atunci când apare senzaţia de oboseală cauza o reprezintă o hidratare necorespunzătoare. De pildă, atunci când apare senzaţia de somn şi de oboseală acută, este recomandat să se consume două pahare de apă, şi nu o cană de cafea. De aceea, medicii nutriţionişti recomandă tuturor consumul a 2,5-3 litri de apă pe zi, indiferent de anotimp, dar mai cu seamă în perioada estivală. Pe lângă aceasta, foarte important este consumul zilnic de iaurt, care favorizează tranzitul intestinal şi asimilarea calciului. De mare importanţă este şi consumul de fructe şi legume, dar şi combinaţiile acestora în salate de tot felul. Totuşi, în prepararea salatelor, nutriţioniştii reco-mandă schimbarea obiceiului de a folosi maioneze pentru salatele de legume cu acela de a le amesteca cu o cantitate echivalentă de iaurt. Se recomandă, de asemenea, mai ales în zilele caniculare, o cură de fructe şi legume proaspete, cu conţinut bogat în apă şi o cantitate echilibrată de săruri minerale (pepene verde, portocale, banane, cartofi, mazăre, salate). Varza, luată sub formă crudă (în aperitive şi salate), sucuri sau fiartă, este benefică datorită conţinutului bogat în sulf (100 mg%), arsenic, calciu, fosfor, iod şi cupru, cu efecte remineralizante şi revigorante. Persoanele care au suferit arsuri solare grave trebuie să evite băuturile alcoolice, cafeaua şi alte produse care conţin cofeină, întrucât grăbesc deshidratarea.