Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Virozele respiratorii, în continuă creştere
Conform raportului transmis de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile Ministerului Sănătăţii (MS), în ultima perioadă, la nivel naţional, 98.145 de persoane au fost diagnosticate cu infecţii respiratorii acute, dar nu a fost înregistrat niciun caz de gripă.
Din totalul persoanelor înregistrate cu infecţii ale căilor respiratorii, peste 17.000 au fost diagnosticate cu pneumonii, iar 80.760 cu viroze respiratorii. Totuşi, până în acest moment, la nivel naţional nu a fost semnalat niciun caz diagnosticat cu gripă. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în cadrul campaniei naţionale de vaccinare antigripală au fost vaccinate până în prezent 167.945 de persoane care prezentau risc ridicat de îmbolnăvire, iar campania de vaccinare gratuită a categoriilor cu risc continuă în toată ţara. Specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii recomandă în continuare populaţiei ca în această perioadă, caracterizată de fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile elementare de igienă, astfel încât să se evite îmbolnăvirile. Printre cele mai simple măsuri de igienă ce trebuie respectate se numără spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse. Aceste măsuri minime sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. De asemenea, respectarea unui regim de viaţă sănătos, respectiv asigurarea unei alimentaţii bogate în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) sunt esenţiale pentru menţinerea unei bune stări de sănătate. Medicii recomandă, totodată, persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.