Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Virtuţile tămăduitoare ale fructelor de limette
Fructul de limette, foarte bine cunoscut şi la noi în ţară, este recomandat în tratamentele naturiste, graţie efectelor antioxidante şi antibacteriene, dar şi efectului de revigorare pe care îl conferă, mai ales în cazul organismelor anemiate.
Arborele de limette (Citrus aurantifolia) este originar din Asia de sud, de unde s-a răspândit în toate regiunile tropicale şi subtropicale din India, ajungând până pe coastele Americii Latine. Treptat, a ajuns apoi în Africa de est, Egipt, Iran şi în sudul Europei. În terapia naturistă sunt utilizate fructele arborelui, care se recoltează necoapte (verzi), în două perioade din an (iunie-iulie şi noiembrie-decembrie). Se păstrează la temperatura camerei, timp de două-trei săptămâni, ţinute în apă, într-un vas închis ermetic. Sunt consumate înainte de a ajunge la maturare, când devin galbene. Printre cele mai importante efecte terapeutice ale acestui fruct se numără: - efecte antibacteriene, astringente; - efecte antioxidante, depurative; - efecte revigorante, tonice. În ceea ce priveşte acţiunile terapeutice specifice, la nivelul aparatului cardiovascular stimulează circulaţia sângelui, scade presiunea în venele varicoase şi diminuează vâscozitatea sângelui. Uleiul de limette este un remediu tradiţional în tratarea capilarelor sparte sub piele. Un efect important se înregistrează, de asemenea, în combaterea anemiei, prin stimularea creşterii numărului de eritrocite (globule roşii). Fructul de limette are rolul de a îmbunătăţi şi menţine imunitatea organismului, prin stimularea activităţiii leucocitelor şi trombocitelor. În cazul persoanelor care suferă depresii psihice sau care trec prin stări de solicitare, fructul are capacitatea de a revigora şi tonifia întregul organism. În plus, la nivelul epidermei are rolul de a stimula eliberarea secreţiilor sebacee. Forme de utilizare: - în alimentaţie este utilizat sucul din fructe, pentru gustul acrişor, aromat şi proaspăt pe care îl conferă mâncărurilor; - fructele consumate în stare proaspătă au rol tonifiant şi revigorant; - uleiul eteric din limette este intens utilizat în tratamentele externe, pentru masaje, băi şi inhalaţii.