Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Virusul Zika, urgență la nivel mondial
La începutul acestei săptămâni, Organizația Mondială a Sănătății a decis declararea virusului Zika drept urgență de sănătate publică la nivel global. Decizia a survenit pe fondul infectării masive cu acest virus a populației din câteva țări din America de Sud.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit că virusul Zika, cel care este suspectat că provoacă microcefalie bebelușilor născuți din mame infectate, reprezintă, din cauza incidenței crescute a cazurilor de infectare, o urgență de aceeași categorie ca virusul Ebola. Declararea acestui virus ca urgență privind sănătatea publică la nivel global va avea reacţii rapide din partea autorităților din fiecare țară în parte, inclusiv accelerarea activităţilor de cercetare şi de găsire a modalităţilor de contracarare a posibilelor infecții. „Este vorba de un eveniment extraordinar, care necesită o reacţie coordonată”, a declarat Margaret Chan, directorul general al OMS, precizând că prioritatea o reprezintă protejarea femeilor însărcinate.
Experţii OMS au avertizat, încă de la sfârșitul lunii ianuarie, că virusul Zika se transmite foarte rapid şi pe distanţe mari, consecinţele fiind devastatoare, numai în America de Sud estimările îmbolnăvirilor pentru 2016 conducând către cifre alarmante: nu mai puțin de trei-patru milioane de cazuri.
Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, prof. univ. Alexandru Rafila, în momentul de față virusul Zika nu reprezintă nici un pericol pentru România, însă acesta poate fi contractat de cei care călătoresc în America Centrală şi de Sud. „Problema este legată de femeile care sunt însărcinate, pentru că există o mare probabilitate a asocierii infecţiei cu apariţia unor malformaţii congenitale. În cazul celor care călătoresc, nu trebuie luate măsuri speciale, doar că trebuie să ţină cont că majoritatea cazurilor infectate nu ştiu că sunt bolnave”, a declarat pentru Agerpres Alexandru Rafila.
Virusul Zika poate fi transmis prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti. În aproape 80% dintre cazuri infecția se manifestă asimptomatic, iar circa 20% dintre cei infectați manifestă boală febrilă, dureri articulare, conjunctivite. Îngrijorarea autorităţilor de sănătate publică din statele afectate survine ca urmare a unei posibile corelaţii între infecţia cu acest virus şi apariţia unor malformaţii congenitale la copii născuţi în această perioadă din mame infectate, în special în Brazilia.
„S-a constatat o creştere alarmantă a numărului de cazuri de microcefalie, fără să existe, în momentul de faţă, o dovadă ştiinţifică certă în ceea ce priveşte corelaţia între infecţie şi apariţia cazului de microcefalie. Preocuparea a fost generată de faptul că, odată cu creşterea numărului de cazuri de infecţie cu virusul Zika, şi numărul de cazuri de mame care au născut copii cu microcefalie a fost de asemenea în creştere. Se încearcă realizarea unor cercetări ştiinţifice care să certifice sau să infirme această ipoteză“, a punctat prof. dr Rafila.
Infecția cu virusul Zika a fost depistată pentru prima dată în mai 2015, în Brazilia. De atunci, virusul s-a răspândit în peste 20 de ţări, printre care se numără Brazilia, Bolivia, Paraguay, Mexic şi Venezuela.