Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Vitamina B3 - în ce condiții ajută pentru sănătate

Vitamina B3 - în ce condiții ajută pentru sănătate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 22 Feb 2024

Două studii recente, unul realizat de cercetătorii chinezi și altul realizat în SUA, analizează din perspective diferite efectele vitaminei B3 pentru organism, deoarece această vitamină poate fi benefică persoanelor cu steatoză hepatică non-alcoolică sau boala ficatului gras, dar are efecte adverse periculoase dacă depășește un anumit nivel în organism.

Denumită în termeni medicali şi niacină sau acid nicotinic, vitamina B3 are proprietăți antioxidante și are un rol important în metabolizarea hranei și transformarea ei în energie, în regenerarea celulară și reducerea nivelului de colesterol, ceea ce ar putea explica efectele benefice pentru persoanele cu ficat gras non-alcoolic. Cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou (China) au observat că persoanele cu un aport zilnic de vitamina B3 de cel puțin 26,5 miligrame prezintă un risc cu 30% mai mic de deces din cauze cardiovasculare și un risc cu 35% mai mic de mortalitate din alte cauze medicale, comparativ cu persoanele care au un aport zilnic de niacină mai mic de 18,4 miligrame. Studiul cercetătorilor chinezi a luat însă în calcul doar aportul de vitamină B3 din alimentație, nu și cel provenit din suplimentele alimentare. 

Este însă extrem de important ca orice supliment de vitamine să fie luat cu precauție, deoarece în exces vitamina B3 poate avea efecte adverse, a avertizat un specialist dietetician care nu a fost implicat în acest studiu, Nichola Ludlam- Raine, citat de Medical News Today. Avertismentul său este susținut de studiul cercetătorilor americani de la Cleveland Clinic, care au ajuns la concluzia că vitamina B3 crește nivelul unui anumit compus metabolic asociat cu un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și alte afecțiuni cardiovasculare. 
Vitamina B3 se găsește în carne, pește, orez brun, banane și diverse alimente cu adaos de nutrienți. (I. N.)