Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Vitamina B3 - în ce condiții ajută pentru sănătate
Două studii recente, unul realizat de cercetătorii chinezi și altul realizat în SUA, analizează din perspective diferite efectele vitaminei B3 pentru organism, deoarece această vitamină poate fi benefică persoanelor cu steatoză hepatică non-alcoolică sau boala ficatului gras, dar are efecte adverse periculoase dacă depășește un anumit nivel în organism.
Denumită în termeni medicali şi niacină sau acid nicotinic, vitamina B3 are proprietăți antioxidante și are un rol important în metabolizarea hranei și transformarea ei în energie, în regenerarea celulară și reducerea nivelului de colesterol, ceea ce ar putea explica efectele benefice pentru persoanele cu ficat gras non-alcoolic. Cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou (China) au observat că persoanele cu un aport zilnic de vitamina B3 de cel puțin 26,5 miligrame prezintă un risc cu 30% mai mic de deces din cauze cardiovasculare și un risc cu 35% mai mic de mortalitate din alte cauze medicale, comparativ cu persoanele care au un aport zilnic de niacină mai mic de 18,4 miligrame. Studiul cercetătorilor chinezi a luat însă în calcul doar aportul de vitamină B3 din alimentație, nu și cel provenit din suplimentele alimentare.
Este însă extrem de important ca orice supliment de vitamine să fie luat cu precauție, deoarece în exces vitamina B3 poate avea efecte adverse, a avertizat un specialist dietetician care nu a fost implicat în acest studiu, Nichola Ludlam- Raine, citat de Medical News Today. Avertismentul său este susținut de studiul cercetătorilor americani de la Cleveland Clinic, care au ajuns la concluzia că vitamina B3 crește nivelul unui anumit compus metabolic asociat cu un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și alte afecțiuni cardiovasculare.
Vitamina B3 se găsește în carne, pește, orez brun, banane și diverse alimente cu adaos de nutrienți. (I. N.)