Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Vitamina D pune în funcţiune sistemul imunitar

Vitamina D pune în funcţiune sistemul imunitar

Data: 15 Martie 2010

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au demonstrat, în urma unui studiu amplu, că vitamina D joacă un rol cheie în activarea sistemului imunitar al organismului. Cercetătorii danezi au explicat, astfel, motivul pentru care limfocitele (celulele T), veritabili „soldaţi“ ai sistemului imunitar, care distrug bacteriile şi virusurile din organism, sunt mai puţin active în cazul pacienţilor care au concentraţii reduse de vitamina D. „Atunci când o celulă T este expusă în faţa unui agent patogen străin, ea desfăşoară un dispozitiv de semnalizare, sau o «antenă», denumit receptor de vitamina D, cu ajutorul căruia ea începe să caute aceste vitamine în fluxul sangvin. Acest lucru înseamnă că celula T are nevoie de vitamina D, iar în lipsa acesteia, activarea celulei este oprită. Dacă celulele T nu găsesc suficiente cantităţi de vitamina D în sânge, ele nu vor începe să se mobilizeze“, a explicat Carsten Geisler. Vitamina D are particularitatea de a fi puţin prezentă în alimentaţie, regăsindu-se, în principal, în carnea de peşte. Ea este sintetizată mai ales de către piele, sub acţiunea razelor ultraviolete. Această vitamină poate fi administrată însă şi sub forma unor suplimente alimentare.