Una dintre problemele cu care se pot confrunta viitoarele mame este diabetul gestațional, care dispare în mod normal după nașterea copilului, dar crește riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe
Vitamina D, sursa sănătăţii organismului
Pentru a fi sănătoși, corpul nostru are nevoie de anumiți nutrienți-cheie. Printre aceștia se numără și vitamina D, o vitamină esențială, implicată în asimilarea calciului și a fosforului de către organism, precum și în structura osoasă. Ea poate fi procurată prin alimentație, dar poate fi sintetizată și de piele, în urma expunerii la lumina soarelui. Cu toate acestea, mulți oameni sunt predispuși la deficiență de vitamina D.
Cunoscută și sub denumirea de „vitamina antirahitism”, vitamina D contribuie la mineralizarea oaselor, previne instalarea osteoporozei şi riscul de fracturi la adulți. Pentru a profita din plin de beneficiile ei, este recomandabil să consumați zilnic alimente bogate în această vitamină. Dar, pentru a adopta o conduită corectă, trebuie identificate mai întâi cauzele deficienței de vitamina D şi semnele care sunt legate de aceasta.
Iată o reţetă în caz de dureri articulare: 3 linguri de semințe de struguri, 40 de grame de semințe de dovleac, 2 linguri de agar-agar, 4 linguri de miere organică, 8 linguri de semințe de in. Amestecați cu un blender toate ingredientele timp de câteva minute pentru a obține un preparat omogen. Apoi turnați conținutul într-un recipient și păstrați-l în frigider. Consumați câte o lingură din acest preparat înainte de micul dejun și o alta înainte de prânz.
Vitamina D poate avea un efect pozitiv asupra sistemului imunitar și reduce riscul instalării unor infecții și boli. Pe lângă o alimentație echilibrată şi bogată în vitamina D, o sursă de obţinere a acesteia este şi soarele, care permite pielii să producă această vitamină. Persoanele care trăiesc în zone cu lumină slabă sunt mai susceptibile de deficit de vitamina D. Melanina, pigmentul care conferă pielii culoare, poate afecta producția de vitamina D în piele.
Rinichii sunt responsabili de transformarea vitaminei D în forma sa activă. Când aceştia slăbesc și nu mai funcționează optim, se poate instala un deficit de vitamina D. Boala Crohn, fibroza chistică sau chiar boala celiacă sunt afecțiuni care pot afecta asimilarea vitaminei D de către intestin. Și o greutate corporală prea mare poate provoca un deficit de vitamina D. Această vitamină este fixată în țesutul adipos și este eliberată în sânge, în funcție de nevoile organismului. Atunci când o persoană este supraponderală sau obeză, grăsimea corporală poate prinde și împiedica vitamina D să circule în sânge.
Consecințe ale deficitului de vitamina D sunt: favorizarea apariției bolilor cronice; persoanele vârstnice pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză, probleme cardiovasculare sau diabet; stare de oboseală cronică; dureri de spate și alte dureri. Soarele este considerat cea mai bună armă împotriva deficitului de vitamina D. Atenție însă, expunerea prelungită la soare poate fi dăunătoare pielii, de aceea este necesar să vă protejați! Este suficientă expunerea la razele solare de trei ori pe săptămână, timp de aproximativ 15 minute, pentru a stimula producția de vitamina D de către piele. Este necesar, însă, să consumați și alimente bogate în vitamina D, precum pește gras (heringul, sardinele, macroul, tonul și somonul sunt de preferat), ulei din ficat de cod, ulei de măsline, lapte, ouă, ciuperci.
Un amestec de plante cu un conținut bogat de vitamina D este următorul: păducel 20 g, coada calului 15 g, talpa gâștei 15 g, codița șoricelului 10 g, urzică 10 g, trifoi roșu 10 g, măceșe 10 g, busuioc 5 g. Din acest amestec se pune o lingură la 200 ml apă fiartă și se lasă să infuzeze 10 minute. Se consumă câte două-trei căni pe zi, înainte de mese, timp de șase luni. În completare, se mai recomandă Bitter suedez, două lingurițe pe zi, și ulei făcut din același amestec pentru masajul brațelor și frunții, zilnic, seara, la culcare.