Parohia ortodoxă românească „Sfântul Proroc Isaia” din Viareggio, Italia, a semnat marți, 12 noiembrie, contractul de vânzare-cumpărare a ansamblului parohial care constă din biserică, un apartament și anexe.
Liturghie arhierească în Biserica „Învierea Domnului” din Viena
Duminica a 23-a după Rusalii a adus bucurie duhovnicească în comunitatea românească din capitala Austriei. În Biserica „Învierea Domnului” şi „Sfântul Apostol Andrei”, doi arhierei au săvârşit Sfânta Liturghie, iar în lăcaşul de cult a fost adusă ca dar duhovnicesc o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.
Din sobor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Credincioşii comunităţii româneşti din Viena au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, iar printre oaspeţi s-a numărat şi Emil Hurezeanu, ambasadorul României Austria, informează Mitropolia Ardealului.
Bucuria duhovnicească a slujirii arhiereşti în comunitatea românească din Viena a fost sporită de darul oferit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu acestei biserici. Ierarhul a oferit un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, pentru a aduce ocrotirea marelui ierarh şi peste românii din capitala Austriei.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, care a vorbit despre Evanghelia citită în această duminică la Sfânta Liturghie, în care se prezintă minunea vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor. Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a subliniat că toţi credincioşii sunt ispitiți de duhurile necurate, iar lupta duhovnicească a fiecăruia este de a birui toate aceste ipsite care vin prin duhurile rele.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a vorbit despre viaţa şi lupta Sfântului Andrei Șaguna pentru emanciparea poporului român din Transilvania, printr-un program duhovnicesc şi cultural care a adus o reînnoire a vieții sociale și spirituale din Ardeal. Ierarhul a amintit şi de mama Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Anastasia Șaguna, care a sădit în sufletul fiului ei toate valorile credinței ortodoxe.
La final, ambasadorul Emil Hurezeanu a primit Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Aceeaşi distincţie a fost acordată şi lui Nicolae Berola și lui Georgel Popa.