Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Moment istoric sărbătorit prin evenimente culturale și duhovnicești la München
Ședința festivă a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului a continuat cu numeroase evenimente și manifestări culturale și spirituale, cuprinzând lansări de carte, vizionare de film, ateliere și conferințe.
Clericii arhiepiscopiei care au luat parte la evenimentele aniversare de la München au fost însoțiți în toate aceste zile și de soțiile lor. În dimineața zilei de vineri, concomitent cu ședința Adunării eparhiale, doamnele preotese au luat parte, tot la Academia Catolică din Bavaria, la câteva ateliere destinate lor. Îndată după încheierea sesiunii de lucru, toți cei prezenți s-au reunit în sala de evenimente a instituției pentru a viziona filmul „Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord. 30 de ani de activitate misionară”, realizat de TRINITAS TV.
În continuare, părintele Emanuel Nuțu, consilier eparhial la Sectorul cultural al arhiepiscopiei, a prezentat albumul omagial intitulat „30 de ani de misiune în diaspora. Album aniversar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului”, publicat la Editura BASILICA a Patriarhiei Române: „Prin editarea acestui album omagial se dorește a ilustra mărturia vie a prezenței Bisericii alături de românii plecați din țară, a credinței ortodoxe, a păstrării limbii și tradițiilor românești în inima Europei. Acest album nu este doar o simplă colecție de imagini și date, ci o dovadă a devotamentului și jertfei aduse de ierarhi, preoți și credincioși în slujba Bisericii Ortodoxe Române și a țării noastre. Prin conținutul său, albumul păstrează memoria și recunoștința pentru fiecare parohie înființată de-a lungul timpului în cadrul Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, evidențiind eforturile și realizările comunităților ortodoxe din această regiune. Albumul servește ca arhivă vie a istoriei recente a Bisericii Ortodoxe Române în aceste ținuturi, oferind o perspectivă cuprinzătoare asupra evoluției și creșterii comunităților ortodoxe din țările arondate canonic arhiepiscopiei, și se dorește a fi o sursă de inspirație și încurajare pentru generațiile actuale și viitoare”.
A urmat prezentarea cărții „Lumina din poveste”, care, potrivit părintelui consilier eparhial, reprezintă rezultatul unor activități și ateliere culturale desfășurate într-o școală parohială din mitropolie în colaborare cu Adriana Ene, realizatoare TRINITAS TV.
În continuare, a fost prezentată cartea „Urcuș duhovnicesc pe scara raiului. Mărturii de suflet ale preoteselor din Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord”, volum îngrijit de dr. Cristina Benga, membră a Departamentului Învățământ religios al arhiepiscopiei și coordonatoare a Grupului internațional de preotese „Sfânta Nona”, și de dr. Alexandra Ștefan. Potrivit celei dintâi, cartea „este un rod al răspunsului doamnelor preotese de a face cunoscută experiența lor de viață. Această poveste tainică a ceea ce este, dincolo de aparențe, un suflet jertfitor a fost dedicată împlinirii a 30 de ani de activitate a Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Necesitatea apariției este una foarte practică și motivațională atât pentru familiile de preot, cât și pentru credincioșii parohiilor pe care aceste familii le păstoresc, mai ales în contextul misiunii preoțești în diasporă. Inspirată de învățătura celor 30 de trepte duhovnicești ale Sfântului Ioan Scărarul din lucrarea sa de referință, fiecare scriere-mărturie are un specific aparte și, în același timp, are o dimensiune formatoare și plină de inspirație pentru cititori. Acestea pot fi lecții duhovnicești, exemple de pus în practică sau posibile învățături pentru alte surori preotese, mai ales pentru descrierea și înțelegerea realității diasporei care este o continuă și nesfârșită provocare în numele Domnului Iisus Hristos”. Toate cele trei volume lansate au văzut lumina tiparului cu sprijinul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte. La final, a fost prezentat și volumul în limba germană „Rumänische geistliche Väter des 20. Jahrhunderts” („Părinți duhovnicești români ai secolului 20”).
În fața clericilor Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului a venit apoi părintele protosinghel Petru Ungureanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care le-a prezentat sortimentele de vinuri produse de Cooperativa agricolă „Via Domnului” în cunoscuta zonă viticolă Dealu Mare. Protos. Petru Ungureanu le-a explicat celor prezenți că „Via Domnului” a apărut din dorința Părintelui Patriarh Daniel ca Biserica Ortodoxă Română să își producă singură vinul liturgic, deținând astfel controlul asupra calității lui, întrucât vinul liturgic reprezintă o jertfă adusă lui Dumnezeu și influențează, totodată, sănătatea preotului slujitor.
În încheierea manifestărilor aniversare din prima jumătate a zilei, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul a prezentat Crucea Clerului, oferită din partea chiriarhului tuturor preoților și diaconilor Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului la aniversarea celor trei decenii de existență a Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord.
Seara zilei de vineri a fost dedicată unei duble activități. Părintele prof. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a susținut conferința preoțească intitulată „Păcatul ca pricină a suferinței, bolii și morții”, iar părintele prof. dr. Ioan Moga, de la Facultatea de Teologie Catolică din Viena, a susținut prelegerea cu titlul „Despre bolile digitale. Implicații pastorale”. În acest timp, doamnele preotese au participat la un atelier dedicat lor, în cadrul căruia le-au vorbit Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul.