A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Sfințirea unei noi biserici românești de pe pământ american
Duminica Sfântului Apostol Toma a adunat mulțime de credincioși români care locuiesc în Statele Unite ale Americii la evenimentul istoric al sfințirii bisericii comunității ortodoxe românești din Long Valley, statul New Jersey. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, împreună cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul ortodox român al Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Rânduiala tradițională de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, după citirea textului evanghelic rânduit, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat faptul că Hristos S-a arătat ucenicilor Săi pentru a adeveri realitatea Învierii Sale din morți. „Prin această arătare înaintea apostolilor, Hristos a urmărit să îi vindece pe aceștia de durere, apoi a dorit să rostească sentința și pentru noi cei de astăzi, după 2.000 de ani: «Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!» Mântuitorul Iisus Hristos a înviat cu identitatea pe care a avut-o înainte de Înviere, adică de Om adevărat și Dumnezeu adevărat, exact așa cum a fost tot timpul împreună cu apostolii Săi. Din acest motiv Și-a arătat rănile și urmele pătimirilor Sale”, a explicat Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae a explicat faptul că slujba de târnosire reprezintă „botezul bisericii ca lăcaș ce-i cuprinde pe toți cei botezați care se adună în numele lui Hristos pentru a aduce mulțumire și jertfă prin săvârșirea Sfintei Liturghii. În biserică ne lucrăm fiecare dintre noi mântuirea, pe care nădăjduim să o pregustăm încă din viața aceasta pământească, prin revărsarea binecuvântării lui Dumnezeu”.
Cei care s-au ostenit și au contribuit la înfăptuirea acestui demers au primit la sfârșit distincții. Părintele paroh Ionuț Voicu a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală pentru clerici, iar din partea Preasfințitului Părinte Iustin, „Crucea Voievodală Maramureșeană”.
Ctitorii principali ai noii biserici au primit distincții din partea Mitropolitului ortodox român al celor două Americi și a Episcopului ortodox român al Maramureșului și Sătmarului.
Noua biserică din Long Valley este construită din lemn în stilul tradițional maramureșean, primind hramul „Izvorul Tămăduirii”. Elementele specifice au fost confecționate de către părintele Teodor Bârsan, fiul celebrului sculptor Toader Bârsan din localitatea Bârsana, județul Maramureș.