În primele decenii ale secolului al XX-lea, Biserica Stavropoleos a intrat într-un necesar program de restaurare și consolidare, iar acest fapt s-a dovedit a fi fost crucial pentru permanența acesteia peste
Amintiri dintr-un pelerinaj al Regelui Mihai în Moldova
În Săptămâna Luminată din anul Domnului 1997, Regele Mihai și Regina Ana, însoțiți de o mică suită a Casei Regale, au făcut un pelerinaj de câteva zile la mănăstiri din județul Neamț și în vechea capitală a Moldovei, orașul Iași. Sărbătoarea Sfintelor Paști a fost în acel an la 27 aprilie, așa încât natura regiunii strălucea ca o gură de rai. Regele venea acum în țara lui cu acte de cetățenie recunoscute de autoritățile în funcțiune cu câteva luni mai înainte.
Pelerinajul început în Transilvania, din primele zile ale Săptămânii Luminate a continuat în Moldova. După traversarea Carpaţilor şi opriri în localităţile din zona lacului Bicaz, Majestăţile Lor Regale Mihai I şi Ana au ajuns la Mănăstirea Neamţ. Am întâmpinat Familia Regală, în calitate de delegat al IPS Mitropolit Daniel al Moldovei și Bucovinei (actualul Patriarh al României), în după-amiaza zilei de vineri, 2 mai 1997, împreună cu starețul mănăstirii și cu exarhul de zonă, în mijlocul obștii monahale și al mulțimii de credincioși care se aflau acolo. Regele privea cu multă emoție zidurile mănăstirii ctitorite de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și către întreg ansamblul monahal. Cu chipul său contemplativ și cu sobrietatea recunoscută în vorbire, își amintea anii copilăriei în care venea la Neamț împreună cu mama sa, Regina Elena, și era primit cu blândețe părintească de obștea mănăstirii.
A doua zi, sâmbătă, 3 mai 1997, auguștii oaspeţi au vizitat mănăstirile Secu, Sihăstria şi Durău. De fiecare dată gazdele au primit cu ospitalitate şi respect Familia Regală şi pe însoţitorii Majestăţilor Lor. Cuvintele de bun venit rostite de conducătorii obştilor monahale respective (protos. Vichentie Amariei - Mănăstirea Secu, arhim. Victorin Oanele - Mănăstirea Sihăstria, stavr. Teodora Popoaia - Mănăstirea Durău) aveau în ele bucuria istoriei regăsite şi a cântării pascale „Hristos a înviat”. La Mănăstirea Sihăstria, Majestatea Sa Mihai I s-a întâlnit cu părintele arhim. Cleopa Ilie, cu care a avut o convorbire particulară. Mulți pelerini și închinători se apropiau cu emoție și simpatie să salute Familia Regală.
La Durău, înalții oaspeți au vizitat Centrul cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” şi au apreciat realizarea deosebită, din punct de vedere constructiv şi estetic, a acestui aşezământ sfinţit în toamna anului 1995. Aici s-a făcut și popasul pentru masa de prânz și pentru contemplarea înălțimilor Ceahlăului.
Primire sărbătorească în cetatea voievodală a Iaşilor
Pe drumul de 180 km către Iași s-au făcut mai multe opriri, Regele coborând de fiecare dată ca să dea mâna cu oamenii care-l întâmpinau. La o benzinărie din Târgu Neamț angajaților nu le venea să creadă că acolo la ei venise chiar Regele despre care nu știau decât din povestirile bunicilor.
Către seară, la ora 18:30, Regele Mihai și Regina Ana erau primiți cu bucurie la Primăria Municipiului Iași de către primarul Constantin Simirad și de autorități locale. Din balconul Palatului Roznovanu, Regele a salutat mulțimea de oameni veniți acolo ca să-l aclame. În imediata apropiere, la Institutul „Sfântul Nicolae”, Familia Regală era întâmpinată cu pâine și sare de către IPS Mitropolit Daniel al Moldovei și Bucovinei, în mijlocul unui grup de tineri îmbrăcați în costume naționale românești.
Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană
În dimineața zilei următoare, 4 mai 1997, Duminica a doua după Paști sau Duminica Tomii, Familia Regală a participat la Liturghia arhierească oficiată în Catedrala Mitropolitană de către Mitropolitul Daniel, în fruntea unui sobor din care făceau parte membrii Sinodului mitropolitan al Moldovei și Bucovinei: PS Episcop Eftimie al Romanului, PS Episcop Ioachim al Hușilor, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Gherasim Putneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
La ora 9:20 soborul sfințiților slujitori și Familia Regală porneau în procesiune de la Palatul Mitropolitan către Catedrală, printre credincioșii care purtau în mâini flori și lumânări aprinse. După închinarea la icoane și la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, IPS Mitropolit Daniel a condus înalții oaspeți către tronurile regale, cu inscripția „Nihil sine Deo”, donate la sfârșitul secolului al XIX-lea de Regele Carol I.
Biserica arhiplină și-a unit vocile cu glasurile slujitorilor bisericești în cântarea troparului de biruință „Hristos a înviat”. În primele rânduri, alături de reprezentanții autorităților locale și județene erau adunați numeroși veterani de război. La ecteniile din timpul Sfintei Liturghii și la ieșirea mare cu Cinstitele Daruri au fost pomenite numele Majestăților Lor Regale Mihai I și Ana de România.
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Mitropolit Daniel a rostit un bogat cuvânt de învățătură, publicat apoi în numărul pe luna mai al revistei „Candela Moldovei”, cu titlul: „Un neam purtător de Cruce și iubitor de Înviere”. A vorbit mai întâi despre semnificațiile întâlnirii Mântuitorului Cel înviat cu apostolii Săi și despre dialogul cu Toma, ca bază a cunoașterii spirituale prin credință, cu mintea și inima luminate de Sfântul Duh. A făcut apoi o analogie cu modul în care, de-a lungul istoriei sale zbuciumate, poporul român a reușit, în momente cruciale, de grea încercare, să transforme crucea suferințelor în scară către înviere și dăinuire.
Adresându-se celor doi înalți oaspeți din Catedrală, IPS Mitropolit Daniel a spus:
„Majestăţile Voastre,
Aţi venit acum la Iaşi nu numai în bucuria Învierii, ci şi într-un an aniversar pentru Catedrala noastră mitropolitană. Anul acesta se împlinesc 110 ani de la sfinţirea acestei catedrale (23 aprilie 1887), în mare parte ctitorie a Regelui Carol I, aşa cum se poate vedea şi din inscripţia de la intrare.
Iată de ce astăzi, în prezenţa Majestăţilor Voastre Regale, împreună cu Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, declarăm începutul solemnităţilor şi momentelor de aniversare a 110 ani de la sfinţirea acestei catedrale, momente aniversare care se vor încheia în toamna viitoare, cu sărbătoarea Sfintei Parascheva, la 14 octombrie, când vom primi vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, care a răspuns deja pozitiv la invitaţia noastră.
Această sfântă Catedrală, începută în 1833 de către marele Mitropolit Veniamin Costachi, a fost terminată în 1886 şi sfinţită în 1887 de către vrednicul Mitropolit Iosif Naniescu, graţie sprijinului masiv pe care i l-au dat Regele Carol I şi Regina Elisabeta. Mai mult, familia regală a restaurat şi împodobit în mod deosebit aici în Iaşi şi bisericile voievodale «Sfinții Trei Ierarhi» şi «Sfântul Nicolae Domnesc», în care se află, de asemenea, mărturii minunate ale evlaviei şi generozităţii ei.
Ca recunoştinţă şi amintire, dorim ca la sfârşitul Sfintei Liturghii de azi să vă oferim un album intitulat «Coroană şi altare», album care ilustrează evlavia şi generozitatea Casei Regale în oraşul Iaşi, pe care Regele Carol I l-a numit la sfinţirea acestei catedrale, în 1887, «a doua capitală a mea».”
A vorbit apoi despre municipiul Iași, oraș al evlaviei și al culturii ocrotit de Sfânta Cuvioasă Parascheva, care primise în anul anterior (1996) binecuvântarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, prin aducerea sfintelor sale moaște de la Patra (Grecia), pentru o săptămână, la hramul Catedralei Mitropolitane.
Darurile Mitropolitului Daniel pentru Majestăţile Lor Regale Mihai I şi Ana
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Daniel a invitat apoi pe Regele Mihai și pe Regina Ana în fața Ușilor Împărătești, ca să le ofere „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „în semn de recunoştinţă pentru ceea ce Majestăţile Voastre aţi făcut şi faceţi pentru ţară”.
În fața icoanei Sfintei Parascheva, purtată pe brațe de diaconi, Mitropolitul Moldovei a spus: „În anul 1994, Regina Ana a României dona Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei un colier de ametist, cu specificaţia - «Donez acest colier cu speranţa că va veghea asupra poporului român». Colierul a fost încastrat în icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, realizată de pictorul Ichim din Iaşi, în locul metaniilor ce trebuiau pictate. Icoana Cuvioasei Parascheva, ce poartă colierul Reginei Ana, va fi aşezată în apropierea raclei Cuvioasei Parascheva, pentru a putea fi văzută de toţi credincioşii care se vor închina la moaşte”.
De asemenea, înalţii oaspeţi au primit albumul „Coroană şi Altare - Mărturii ale evlaviei regale în Iaşi”, în care sunt prezentate toate donaţiile făcute de Casa Regală Catedralei Mitropolitane şi bisericilor „Sfinții Trei Ierarhi” şi „Sfântul Nicolae Domnesc”.
Regele Mihai a adresat cuvinte de mulțumire pentru primirea călduroasă și a spus celor prezenţi în Catedrală: „După atâta timp, am reuşit să vin la Iaşi, să fiu printre voi, să iau parte la această slujbă minunată. Vă mulţumesc din toată inima!”.
Pelerini în centrul istoric al Iaşilor şi bucurie pascală
În cursul după-amiezii de duminică, delegația regală a vizitat bisericile „Sfinții Trei Ierarhi”, „Sfântul Nicolae Domnesc”, Palatul Culturii și Catedrala romano-catolică. La Palatul Mitropolitan a fost organizată agapa festivă în cinstea Majestăților Lor Regale.
Înainte de plecarea din Iași, Regele Mihai și Regina Ana au venit la Reședința Mitropolitană ca să primească binecuvântarea IPS Mitropolit Daniel, care a declarat apoi jurnaliștilor din presa ieșeană participanți la evenimente: „La plecare, Regele Mihai şi Regina Ana ne-au spus că sunt foarte impresionaţi de modul cum au fost primiţi, de căldura şi solemnitatea întâlnirii. Noi am considerat că momentul solemn de duminică, din Catedrala Mitropolitană, a fost mai mult decât un act simbolic, o datorie morală de recunoaştere a meritelor Casei Regale, care s-a implicat în mod direct în susţinerea Bisericii din Moldova. Poposirea Regelui Mihai în Catedrala Mitropolitană în anul în care se împlinesc 110 ani de la sfinţirea Catedralei, exact la o săptămână după Paşti, a fost, pentru noi, o binecuvântată coincidenţă. Regele Carol I a fost unul dintre ctitorii principali ai Catedralei Mitropolitane, iar sfinţirea acestui sfânt locaş a fost făcută tot după Paşti, în ziua de 23 aprilie 1887. Astfel, simbolul Învierii a devenit simbolul biruinţei noastre în istorie asupra suferinţelor. Venirea Regelui Mihai în România este un semn de speranţă pentru români, care trăiesc şi acum vremuri grele”.
Au fost atunci momente de neuitat pentru toți participanții, în care demnitatea regală s-a împletit în chip minunat cu bucuria pascală a Ortodoxiei românești.