Ce sunt colindele, ce origine, ce vechime și ce răspândire au? Colindul e un „gen de cântec ritual străvechi cu funcție de urare, de felicitare, practicat în timpul sărbătorilor de iarnă (24 decembrie - 6 ian
Sfinţii Doctori fără de arginţi, vindecătorii bolilor prin leacurile din vistieriile dumnezeieşti
Luni, 1 noiembrie, i-am sărbătorit pe Sfinţii Cosma şi Damian, care fac parte din categoria Sfinţilor Doctori fără de arginţi. Aceştia au fost medicii creştini care aduceau vindecare fără a aştepta sau condiţiona actul medical. Scrierile Sfinţilor Părinţi subliniază că este mare în fața lui Dumnezeu medicul credincios, fără de arginți, cu inimă primitoare și iubitor de oameni.
Studiind vieţile lor, descoperim că, pe lângă cunoştinţele medicale, Dumnezeu i-a învrednicit cu darul facerii de minuni pentru sfinţenia vieţuirii lor în Hristos, cu Hristos şi pentru Hristos. De aceea, în imnografia sa, Biserica îi cinsteşte prin cuvinte ca acestea: „Doctori prealeşi, vindecaţi mai presus de fire toate rănile celor neputincioşi, cu meşteşugurile cele de taină ale doctoriei. Scoateţi leacuri de mântuire din vistieriile cele dumnezeieşti şi lăudaţi pe Dumnezeu Cel preaslăvit”. Iar despre puterea lor de mari tămăduitori pe care au primit-o de la Dumnezeu, cântările Bisericii precizează: „Aţi luat harul tămăduirilor de la Dumnezeu, fericiţilor cei fără de arginţi, a vindeca bolile şi a tămădui pe toţi cei ce aleargă cu credinţă la dumnezeiescul vostru lăcaş. Pentru aceasta, cu un glas fericim, după vrednicie, cinstită pomenirea voastră”.
În decursul anului bisericesc regăsim mai mulţi sfinţi care au fost Doctori fără de arginți. Biserica noastră îi consideră în această categorie pe sfinţii: Chir și Ioan, Cosma și Damian din Arabia, Cosma și Damian din Asia Mică, Cosma și Damian din Roma, Pantelimon şi Ermolae, Mochie şi Anichit, Samson şi Diomid, Talaleu şi Trifon. Aceştia sunt numiţi în rugăciunea de la Taina Sfântului Maslu, de ungere cu untdelemnul sfinţit, tămăduitori fără de arginţi. În afară de aceşti sfinţi menţionaţi la Taina Sfântului Maslu îl avem în calendar şi pe Arhiepiscopul Crimeei, Luca.
Din Sinaxar aflăm despre viața, tămăduirile, minunile și martiriul unora dintre ei. De aici descoperim că, atunci când săvârșeau vindecări, se adresau celor bolnavi: „Nu numai mâinile punem peste voi, căci cu puterea noastră nimic nu putem face. Toate le lucrează prin noi tăria cea atotputernică a lui Hristos, Unul adevăratul Dumnezeu, în Care, de veți crede cu neîndoială, îndată veți fi sănătoși”.
Cel mai cunoscut dintre Sfinţii Doctori fără de arginţi este Mucenicul Pantelimon, care a fost un medic foarte bun şi care s-a învrednicit să fie făcător de minuni, mărturisindu-L pe Domnul nostru Iisus Hristos cu preţul vieţii, suferind moarte martirică. Şi după trecerea sa mucenicească la Domnul a continuat să săvârşească nenumărate minuni, mai ales vindecări miraculoase.
Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este sărbătorit la 27 iulie. El este socotit în lumea ortodoxă ca un izvor nesecat de leacuri, vindecând boli şi mântuind de diverse suferinţe.
Marele martir şi tămăduitor Pantelimon este invocat la Taina Sfântului Maslu, la sfinţirea apei şi în rugăciunile pentru cei bolnavi. Cei aflaţi în suferinţe trupeşti şi sufleteşti se roagă: O, Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi bolile trupeşti şi sufleteşti de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre”. Iar noi toţi îl cinstim în Biserica Ortodoxă spunând: „Următor fiind Celui Milostiv şi dar de tămăduiri de la Dânsul luând, purtătorule de chinuri şi mucenice al lui Hristos Dumnezeu, cu rugăciunile tale bolile noastre cele sufleteşti vindecă-le, gonind pururea smintelile luptătorului, de la cei ce strigă cu credinţă: mântuieşte-ne pe noi, Doamne”.
Sfinţii Doctori fără de arginţi au urmat Domnului nostru Iisus Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre. Ei sunt un exemplu pentru lumea medicală creştină din toate timpurile, deoarece ne arată că nu au fost doar vindecători de trupuri, ci mai ales tămăduitori ai omului integral suflet şi trup. De aceea în rugăciunile dedicate lor spunem: „Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tinereţile voastre, nu numai meşteşugul doctorilor aţi învăţat, ci mai ales har neîmpuţinat al tămăduirii tuturor bolilor aţi primit de la Dumnezeu”.
Deci, ei au fost vindecători minunaţi ai tuturor suferinţelor omeneşti, adică atât cele trupeşti, cât şi cele sufleteşti. Lucru mărturisit şi de imnografia ortodoxă: „Celor bolnavi vindecare, dând tămăduire de patimi fără de argint, tuturor v-aţi arătat mari folositori, tuturor ajutători după Dumnezeu, tuturor sprijinitori, de Dumnezeu purtătorilor cei fără de arginţi”.
Ei sunt consideraţi de Biserica noastră rugători calzi pentru cei care îi cinstesc, oameni cereşti şi îngeri pământeşti, grabnici ajutători ai tuturor, propovăduitori neînfricaţi ai adevărului, temelia cea neclintită a Ortodoxiei, tămăduitori, care de la nimeni nu au luat plată pentru tămăduiri, doctorii cei buni şi grabnici ajutători ai celor suferinzi şi de aceea „luând harul Celui Preaînalt, în chip nevăzut dăruiesc sănătate tuturor” (Icos).
Mai ales acum când suntem greu încercaţi de această boală pandemică este foarte important să căutăm ajutorul Sfinţilor Doctori fără de arginți şi să-i rugăm: „Pe toţi cei ce aleargă la voi cu osârdie ocrotiţi-i de bolile cele crunte şi apăraţi-i de moartea năprasnică, şi cu puternica voastră mijlocire înaintea lui Dumnezeu păziţi-i neclintiţi în dreapta credinţă şi ajutaţi-i în sporirea duhovnicească, ca împreună cu voi să se învrednicească în veacul ce va să vină a lăuda şi a slăvi numele cel preasfânt şi de mare cuviinţă al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh”.