PASTORALA SFÂNTULUI SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE LA PRIMA DUMINICĂ A POSTULUI NASTERII DOMNULUI DIN ANUL 2024 Preacuvioși și Preacucernici Părinți, Iubiți frați și
Luminile credinței ortodoxe în 16 ani de patriarhat
Ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu să ne bucurăm de acest frumos și plin de duhovnicești reverberații moment aniversar, prilejuit de împlinirea celor 16 ani de la întronizarea Preafericirii Voastre ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, binecuvântată ocazie de a ne aminti despre rodnica și înțeleapta păstorire a poporului lui Dumnezeu pe care o împliniți, cu deosebită râvnă și dăruire, în aceste vremuri în care Biserica și societatea sunt confruntate cu numeroase încercări.
Prin slujirea patriarhală a Preafericirii Voastre, înfăptuită cu deosebită generozitate, cu jertfelnicie, cu echilibru și bună adecvare la cerințele timpului nostru, ați reușit să orientați Biserica noastră spre a da bun răspuns celor mai intime nelinişti ale omului, dar şi celor mai noi încercări ale contemporaneităţii.
Dăruindu-Vă Bisericii și neamului nostru, Bunul Dumnezeu a dorit să înnoiască din temelii viața bisericească de la noi, fiindcă ați reușit să intensificați, în mod optim, prezența Bisericii în spațiul public, să-i oferiți demnitate și dinamism și, bineînțeles, să o deschideți spre utilizarea celor mai noi mijloace de comunicare socială ale epocii noastre, cu o deosebită preocupare spre educația, mai ales, a noilor generații, cu precădere prin educația religioasă în toate școlile publice.
Preafericirea Voastră ați reușit să faceți auzită, cu putere, vocea Ortodoxiei românești, făcând-o cât mai respectată, atât în țară, cât și în străinătate, precum și cât mai fidelă față de împlinirea propriei sale vocații pastoral-misionare.
Bucuria cinstirii și omagierii Preafericirii Voastre, acum, la ceas aniversar, reprezintă bucuria întregii comunități de credință, întrucât, atunci când se încununează capul, tot trupul se cinstește. Iar dacă astăzi corpusul eclesial promovează dinamic multiple programe culturale, filantropice, pastoral-misionare și educaționale, liturgice și misionare, este momentul să exprimăm gratitudinea față de grija neobosită, iubirea jertfelnică și abnegația cu care Preafericirea Voastră ați înțeles să vă împodobiți viața și slujirea, dăruindu-vă Bisericii, patriei și neamului românesc. Proiectele care sunt în derulare sunt impresionante și pline de efervescență pastoral-misionară, pe tot cuprinsul Patriarhiei Române.
Întronizarea Preafericirii Voastre, acum 16 ani, a inaugurat un glorios timp al slujirii și al dialogului, ce are drept caracteristici definitorii: afirmarea demnității Ortodoxiei românești în țară și în străinătate, fidelitatea față de credința apostolică, dar și capacitatea de a oferi un răspuns dinamic și clar provocărilor lumii contemporane.
Ați onorat într-un mod admirabil cuvântul scris prin lucrări de teologie solidă, altele ziditoare de suflet, iar altele adevărate monumente ale culturii și spiritualității românești contemporane.
Într-un mod original, împreună cu întregul Sfânt Sinod, ați fixat în fiecare an teme omagiale și comemorative, ce pun în lumină sfântă personalități și evenimente din tezaurul credinței universale.
Erudit profesor, ați îmbrăcat într-un mod de deosebită excelență preocupările intelectuale, teologia cu acribia academică și cu lucrările administrative, slujindu-L pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat.
În mod deosebit aș dori să evidențiez faptul că ați început, dar și conduceți spre cât mai rapida sa împlinire, marele și necesarul proiect românesc de construire a Catedralei Naționale - bijuterie artistică ortodoxă românească, demers extraordinar care va da mărturie peste secole despre identitatea, forța și frumusețea credinței noastre străbune, dar și despre impetuozitatea, hotărârea și buna dorință a Preafericirii Voastre de a oferi o sinteză de spiritualitate ortodoxă, tezaurizată prin intermediul artei eclesiale, dar și o atât de dorită Catedrală Patriarhală, corect adecvată nevoilor mileniului al treilea și demnității Bisericii noastre străbune.
Dar prioritatea Preafericirii Voastre, ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, a fost în acești ani și păstrarea legăturilor cu românii ortodocși din străinătate, pe care i-ați vizitat în mai multe rânduri în Austria, Franța, Spania, Germania, Cehia, sfințind biserici, punând pietre de temelie pentru unele noi, întâlnind comunitățile și binecuvântând poporul, arătând dragostea pe care Biserica-mamă o are întotdeauna pentru toți cei care trăiesc pe toate meridianele lumii. Ați propus Sfântului Sinod, în acest sens, și o duminică, prima după Adormirea Maicii Domnului, în care Biserica se roagă pentru migranți. Cu bucurie și smerenie spun acestea, ca unul care am avut privilegiul de a fi martor la multe dintre aceste remarcabile evenimente.
Deschis civilizației și culturii europene, dar fidel tradiției Bisericii Răsăritene, al cărui promotor prin excelență ați dovedit că sunteți, ați inspirat activitatea misionară din diaspora românească printr-un puternic reviriment al activității pastoral-liturgice, dar și edilitare, care să exprime dinamica tradiției ortodoxe în contemporaneitate. Înființarea de numeroase parohii și noi eparhii în afara granițelor țării, ca expresie a grijii paternale față de toți fiii duhovnicești ai Bisericii Ortodoxe Române, a adus nu numai un nou suflu spiritual în viața bisericească din diasporă, ci, mai ales, a ajutat la păstrarea și cristalizarea identității lingvistice, etnice și eclesiale ortodoxe, în mozaicul confesional și cultural din întreaga lume. Dacă astăzi există 1.483 de parohii și filii și 71 de așezăminte monahale ortodoxe, acestea sunt adevărate „insule ale românității ortodoxe” care, prin grija și efortul Preafericirii Voastre și cu strădaniile vrednice ale ierarhilor și preoților din străinătate, adună și unesc pe românii aflați pe toate meridianele lumii, aducând bucuria regăsirii credinței strămoșești și a tradițiilor noastre, care ne definesc ca națiune creștină.
Bogata și rodnica experiență în relațiile intercreștine și interreligioase V-au determinat să promovați, cu tact, înțelegere și fermitate dialogul și acțiunea, ajutând la apropierea dintre creștini, convins fiind că numai în acest mod se poate edifica o mărturie comună credibilă în Europa și în întreaga lume, confruntată cu crize de tot felul sau cu atitudini ostile eclesiale. Expresie elocventă, pentru viziunea Preafericirii Voastre, privind importanța dialogului și a cooperării intercreștine și interreligioase, este alocuțiunea pe care ați susținut-o în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 11 aprilie 2011), în care ați evidențiat „necesitatea aprofundării dialogului, a propriei spiritualități în libertate, a educației permanente pentru dezvoltarea unei noi culturi a conviețuirii”. Cu acest prilej ați evocat paradigma pe care Biserica Ortodoxă Română o propune în cultivarea dialogului confesional atât de necesar astăzi, expresie a acestei profunde convingeri fiind înființarea, la inițiativa Preafericirii Voastre, a Consiliului Consultativ al Cultelor din România.
Sunteți recunoscut în mediile eclesiale internaționale atât pentru discernământul și claritatea gândirii teologice, cât și pentru viziunea echilibrată pe care Preafericirea Voastră o propuneți, atunci când situația o impune. Prezența și intervențiile pe care le-ați avut la Sinaxele Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe și mai ales la ședințele Sfântului și Marelui Sinod (Creta, 2016) au fost primite și apreciate de către membrii Bisericilor Ortodoxe Autocefale participante, iar recomandările privind necesitatea sinodalității la nivel pan-ortodox și a întâlnirilor periodice, ca normalitate în Ortodoxie, reprezintă un deziderat pentru întreaga creștinătate, aflată astăzi în momente de încercare.
O activitate misionară de pionierat care marchează patriarhatul Preafericirii Voastre o reprezintă deschiderea fără precedent a misiunii Bisericii în spațiul virtual, un adevărat nou aeropag misionar, pe care Patriarhul României și l-a asumat, asemenea unui autentic apostol al comunicării eclesiale mediatice. Vocea Bisericii Ortodoxe Române este tot mai cunoscută și prezentă în societate, atât în țară, cât și în diasporă. Biserica trebuie să devină, prin intermediul mijloacelor de comunicare socială, un mesager al faptelor bune, al propovăduirii valorilor Evangheliei, pentru a face cunoscută tuturor frumusețea Ortodoxiei românești. În complexul proces al pastorației românilor de pretutindeni, canalele mediatice ale Patriarhiei Române reprezintă uneori singura posibilitate de informare obiectivă asupra actualității vieții bisericești și nu numai. Relevant în acest sens sunt programele TRINITAS TV, dedicate comunităților românești din diasporă, care, în cadrul emisiunilor Viața parohiilor sau România de peste granițe, ce expun modele misionare care rodesc în câmpul diasporei, se constituie în paradigme de urmat în conturarea paginilor de istorie a Bisericii și neamului din afara granițelor actuale.
Conștientizând importanța menținerii legăturii diasporei cu Biserica-mamă, la inițiativa Preafericirii Voastre, dovedindu-Vă a fi un adevărat ctitor de civilizație și identitate românească, Sfântul Sinod a proclamat anul 2021 drept „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”. Acest demers a integrat programe care pe parcursul întregului an au promovat acțiuni și manifestări culturale românești, aducând în actualitate istoria românilor, dar și personalități și evenimente marcante ale Bisericii românești, consolidând astfel spiritualitatea românească din afara granițelor țării, pentru a preveni asimilarea culturală și deznaționalizarea celor plecați din patrie.
Trebuie remarcat că, prin grija Preafericirii Voastre, dar și prin străduințele ierarhilor și clericilor există astăzi foarte bune relații în diasporă cu celelalte Biserici și confesiuni creștine, realitate ce se reflectă și în primirea din partea acestora a unor lăcașuri de cult și așezăminte, în țările europene și nu numai, acolo unde diaspora românească s-a înmulțit.
Sub păstorirea Preafericirii Voastre, Biserica reprezintă, astăzi, un ambasador de prim rang al conștiinței de limbă și cultură românească, asumându-și rolul de vector comunitar și identitar, devenind liantul dintre educație, spiritualitate ortodoxă și moștenirea pe care românii, indiferent de locul în care se află, o vor transmite tinerelor generații. Dincolo de împlinirile concrete, realizate în tot acest timp, trebuie să mărturisim că ele stau sub semnul dragostei și al luminii Preasfintei Treimi, care au rodit din belșug în persoana Preafericirii Voastre. Rânduiala Părintelui ceresc face ca la sărbătoarea de astăzi, când îl pomenim pe Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, să aducem cinstire Întâistătătorului Bisericii noastre, cel care a adunat în toți acești ani luminile credinței ortodoxe străbune, pe care le-a împărtășit, cu strălucită râvnă, ierarhilor, preoților și credincioșilor, după modelul suprem al Arhiereului mântuirii noastre (Evrei 3, 1), Domnul și Mântuitorul Hristos - Lumina lumii!
Toate acestea și multe altele, al căror autor neobosit sunteți, s-au realizat cu multă trudă și dăruire în acești 16 ani de patriarhat de care Bunul Dumnezeu v-a învrednicit, ajutat de numeroșii colaboratori, vrednici și râvnitori pentru Casa lui Dumnezeu.
În această sfântă și binecuvântată zi, rugăm pe Domnul nostru Iisus Hristos, Cel care ne-a răscumpărat și înviat prin Crucea și slăvită Învierea Sa și ne-a trimis Mângâietor și Sfințitor pe Duhul Său Cel Sfânt, să vă protejeze și să vă dea putere în continuare pentru înalta slujire la care ați fost chemat.
Mulțumim Bunului Dumnezeu Cel în Treime lăudat și preaslăvit pentru că avem un patriarh care conduce cu luciditate, păstorește cu demnitate și iubește Biserica și neamul.
Să ne trăiți întru mulți ani, rodnici și mereu fericiți întru Domnul!
† Nifon
Mitropolit onorific,
Arhiepiscopul Târgoviștei și
Exarh patriarhal
Cuvânt rostit la slujba de Te Deum oficiată în Catedrala Patriarhală sâmbătă, 30 septembrie 2023, la împlinirea a 16 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Titlul aparține redacției.